OPASNE KONTRACEPCIJSKE PILULE

Četiri žene umrle od tromboze izazvane tabletom Diane-35?

Ovog će tjedna ANSM, francuska regulatorna agencija za lijekove, objaviti rezultate o mogućoj povezanosti kontracepcijskih tableta Diane-35 s nekim smrtnim slučajevima žena u Francuskoj i teškim nuspojavama poput tromboze.

Lijek s ograničenjem

Istraga je pokrenuta nakon što su se tijekom 25 godina upotrebe smrti četiriju žena povezale upravo s tim kontracepcijskim tabletama, koje se inače često upotrebljavaju za liječenje policističnih jajnika i jakih akni kod žena. Liječenje s Diane-35 obično traje tri-četiri mjeseca premda neke korisnice ističu da se po prestanku korištenja akne opet javljaju. Francuska regulatorna agencija tvrdi da su smrti četiriju žena povezane s uzimanjem Diane-35, što možda upućuje na znatno veću ograničenost njihove upotrebe.

Korišten i u Hrvatskoj

Riječ je o kontracepcijskim pilulama koje sadrže dvije vrste hormona, od kojih je jedan izrazito antiandrogen, što omogućava da se liječe bolesti koje su posljedica povećane proizvodnje muških hormona ili postoji povećana osjetljivost na njih. O njihovoj popularnosti posljednjih četvrt stoljeća govori podatak da je lijek registriran u 135 zemalja, uključujući Hrvatsku.

Još slučajeva tromboza

Prema prvim podacima ANSM-a, žene čija se smrt povezuje s ovim tabletama umrle su od embolije prouzročene krvnim ugrušcima. Uz te smrtne slučajeve registrirano je još 113 venskih i 12 arterijskih tromboza kod žena koje su uzimale Diane-35. Zasad nije poznato jesu li umrle žene i ranije imale problema s trombozom jer se Diane-35 ne smije propisivati tim osobama.

Za rizike se zna

- Otkako kontracepcijske pilule postoje, zna se da estrogen u njima može dovesti do venske tromboze. No, rizik je ipak mali - tvrdi prof. dr. Velimir Šimunić iz Klinike za ženske bolesti KBC-a Zagreb. Naglašava da je u trudnoći taj rizik 50 puta veći i dodaje da opasnost od pilula pogađa dvije ili tri žene od 10.000 onih koje ih koriste. Kad je riječ o Diane-35, te su pilule više lijek, nego kontracepcija i treba ih propisivati samo onim ženama koje imaju policistične jajnike, jake akne ili pojačanu dlakavost, i to uz isključivanje onih koje imaju neke druge zdravstvene rizike - zaključuje prof. dr. Šimunić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 06:08