BESPOTREBNA ZARAZA

ČETVRTINA ŠKOLE OBOLJELA ZBOG DJECE KOJA NISU CIJEPLJENA Tražili od roditelja da 'poštuju pravo' onih koji se protive imunizaciji

 Foto: iStock/Getty

Škola u Australiji koja je zamolila roditelje da 'poštuju pravo' onih koji ne žele cijepiti svoju djecu, suočena je s epidemijom vodenih kozica, javlja Independent.

Najmanje 80 učenika u osnovnoj školi Brunswick North West u Melbournu zaraženo je vodenim kozicama nakon što je prvi obolio jedan 6-godišnjak.

Izvještaji škole pokazuju da je ranije ove godine cijepljeno 73,2 posto učenika, što je manje u odnosu na nacionalni prosjek od 92,1 posto cijepljenih. 80 zaraženih učenika je oko četvrtina ukupnog broja djece koji pohađaju tu školu.

Širenje bolesti dogodilo se tek što su lokalne vlasti predstavile svoj program 'No Jab, No Play' koji obvezuje sve roditelje predškolske djece da ih cijepe. Međutim, ovim programom nisu obuhvaćene osnovne i srednje škole.

Škola Brunswick North West prije nekog vremena objavila je priopćenje u kojem stoji da '…zaposlenici poštuju pravo svake obitelji da sama odluči o imunizaciji svojeg djeteta i neće braniti da nastavu pohađaju i djeca koja nisu cijepljena.'

'Očekujemo sve članove naše zajednice da pokažu poštovanje i toleranciju u odnosima s onim roditeljima koji imaju drugačije mišljenje', navodi se još u priopćenju.

Glasnogovornica tamošnjeg ureda za obrazovanje rekla je kako je briga o zdravlju djece na prvom mjestu.

'Svjesni smo povećanog broja oboljelih od vodenih kozica u školi Brunswick North West i dajemo sve od sebe kako bismo zarazu čim prije obuzdali', stoji u njihovoj objavi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 00:39