KOLIKO JE SIGURAN

Cijeli svijet je poludio za ovim tretmanom za pomlađivanje, a sad je zavladala panika: ‘Pazite da se i vama ne dogodi!‘

Ilustrativna fotografija

 Microgen Images/Sciencephoto/Profimedia/Microgen Images/sciencephoto/profimedia
Oni koji razmišljaju o takvom tretmanu trebali bi prethodno istražiti kozmetički salon kako bi bili sigurni da ustanova ima licencu

Nedavna izvješća o ženama koje su se zarazile HIV-om nakon što su se podvrgnule tzv. ‘vampirskom tretmanu pomlađivanja‘ dovela su u pitanje sigurnost tog kozmetičkog zahvata, piše BBC.

Najmanje tri žene zaražene su u kozmetičkom salonu u Novom Meksiku 2018., pokazuje izvješće američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), što baca novo svjetlo na načine kako se ta infekcija može širiti.

Vjeruje se da su ovo u SAD-u prvi ikad zabilježen prijenos HIV-a povezan s nekim kozmetičkim tretmanom.

No što je, zapravo, ‘vampirski tretman lica‘ i kako su se žene zarazile HIV-om tijekom postupka? Također, što ljudi mogu učiniti kako bi se zaštitili od infekcije dok se podvrgavaju određenim kozmetičkim postupcima?

Što je ‘vampirski tretman lica‘?

Termin je kolokvijalni naziv za tretman kože plazmom bogatom trombocitima ili PRP. Uključuje vađenje krvi pacijenta te potom odvajanje plazme bogate trombocitima pomoću centrifuge. Plazma se potom ubrizgava u lice malom iglom.

Kako se tvrdi, procedura pomaže u obnavljanju kožne barijere tako što stimulira proizvodnju novog kolagena i elastina, što može smanjiti pojavu bora i akni.

Tretman postoji već neko vrijeme. TV zvijezda Kim Kardashian tom se tretmanu podvrgla 2013. te na društvenim mrežama objavila sliku svojeg okrvavljenog lica. Nekoliko godina kasnije, Kardashian je rekla kako neće ponoviti tretman jer je postupak bio ‘doista težak i bolan‘.

Tretman košta između 1.000 i 2.000 dolara u licenciranim kozmetičkim salonima.

Kako su se žene iz Novog Meksika zarazile HIV-om?

Na ljeto 2018. godine, CDC je postao svjestan slučaja Amerikanke stare između 40 i 50 godina koja je ustanovila da je pozitivna na HIV.

Žena nije imala nikakvu povijest intravenoznog uzimanja droga niti je primala transfuziju, a nedavno nije imala seksualne odnose ni sa kime osim sa svojim stalnim partnerom.

Međutim, ranije te godine podvrgla se ‘vampirskom tretmanu‘ u jednom kozmetičkom salonu u Novom Meksiku.

CDC je poslao inspekciju u salon koji obavlja i tretmane botoxom te je ustanovljeno da salon nema sve potrebne licence te da obavlja ‘nesigurne tretmane u pogledu zaštite od zaraze‘.

To je uključivalo ‘neoznačene epruvete krvi i medicinske injekcije‘ koje su bile pohranjene u kuhinjskom hladnjaku pored hrane, kao i ‘nezamotane šprice‘ razbacane po ladicama i na pultovima.

Na nekima od bočica krvi vidjelo se da su upotrebljavane više puta, a CDC je identificirao najmanje jednog klijenta koji je bio pozitivan na HIV prije posjeta salonu.

Zdravstvena agencija je od tada salon povezala s pet slučajeva zaraze HIV-om, uključujući četiri žene koje su sve primile ‘vampirski tretman lica‘ između svibnja i rujna 2018. i muškarca koji je bio romantično povezan s jednom od žena.

Kasni stadij infekcije HIV-om za muškarca i ženu u vezi ukazuje na to da su se zarazili prije tretmana lica, rekao je CDC.

Kozmetički salon je bio prisiljen zatvoriti svoja vrata krajem 2018., a njegova bivša vlasnica, 62-godišnja Maria de Lourdes Ramos De Ruiz, služi zatvorsku kaznu od tri i pol godine. Ona je 2022. godine priznala krivnju za obavljanje medicinskih tretmana bez dozvole.

Jesu li kozmetički zahvati poput ‘vampirskog tretmana lica‘ sigurni?

Objavljene su stotine znanstvenih radova i ispitivanja koji sugeriraju da su takvi tretmani učinkoviti za neke sportske ozljede, akne, ekceme i druga stanja kože.

Udruga Američke akademije za dermatologiju kaže da se sâm postupak, kada se izvede ispravno, čini sigurnim.

‘Možda ćete nakon toga osjećati malu bol te imati modrice i otekline, no to obično nestane u roku od nekoliko dana‘, kažu liječnici.

Najveći rizik vezan je uz način na koji se krvlju rukuje u ustanovi koja pruža tretman.

‘Važno je da krv izvađena iz vašeg tijela bude sterilna. U protivnom biste mogli razviti infekciju‘, kažu iz udruge.

Također je važno osigurati da krv koja se ubrizgava pripada klijentu, a ne nekome drugome, jer bi se u protivnom primatelj mogao razboljeti.

Stručnjaci kažu da bi oni koji razmišljaju o takvom tretmanu trebali prethodno istražiti kozmetički salon kako bi bili sigurni da ustanova ima licencu. Također bi trebali obratiti pažnju na to kako osoblje salona ili klinike rukuje medicinskom opremom poput igala.

‘Vampirski tretmani‘ nisu jedini kozmetički tretmani koji su nedavno dospjeli na naslovnice jer su se klijenti nakon njih ozbiljno razboljeli.

Američki zdravstveni dužnosnici upozorili su prošli tjedan na pojavu botulizma povezanog s krivotvorenim botoksom, od kojeg su oboljele 22 osobe u 11 američkih saveznih država - od kojih su neke od tada u bolnici.

Botulizam je ozbiljna bolest sa simptomima koji uključuju zamagljen vid, poteškoće s gutanjem i disanjem, nejasan govor i umor.

Injekcija botoxa popularan je tretman koji se koristi za izglađivanje bora i pomlađivanje kože. Injekcije obično koštaju oko 530 dolara po tretmanu.

Kao i kod ‘vampirskih tretmana lica‘, CDC savjetuje onima koji žele primiti injekcije botoxa da prethodno istraže pružatelja tretmana i da se uvjere da je botox koji se koristi odobrila FDA i da je kupljen od pouzdanog izvora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 16:45