KLJUČNA TEMA

Cijeli svijet priča o vakcinama, ali jedno se pitanje rijetko postavlja: Kada ćemo cijepiti djecu?

 Jens Schlueter
Tvrtke Pfizer i Moderna zaključile su predbilježbe za studije o učincima cjepiva protiv covida-19 na djeci starijoj od 12 godina

Hrvatski zavod za javno zdravstvo javnost je 1. ožujka obavijestio da se svi zainteresirani hrvatski državljani i osobe s prebivalištem i boravištem u Hrvatskoj za cijepljenje protiv bolesti covid-19 mogu prijaviti preko internetske stranice cijepise.zdravlje.hr ili telefonom na 0800 0011.

Tom je prilikom ponovljeno da se osobe s kroničnim bolestima i nepokretne ili teže pokretne osobe za cijepljenje prijaviti svojim liječnicima obiteljske medicine te da će se osobe koje su kod pružatelja usluge smještaja ili u specijalnim bolnicama cijepiti prema dosadašnjoj praksi. Konstatirano je i da osobe od 65 godina i više imaju prednost pred osobama mlađe životne dobi.

The Associated Press pokušao je preciznije odgovoriti na pitanje kada bi se točno protiv covida mogli cijepiti upravo mladi, točnije djeca.

Pfizerovo cjepivo odobreno je za upotrebu na osobama koje imaju najmanje 16 godina. To znači da bi neki srednjoškolci već sada mogli stati u red za cijepljenje, a oni koji boluju od nekih kroničnih bolesti mogli bi doći na red prije svojih vršnjaka koji nemaju zdravstvenih tegoba.

Tvrtke Pfizer i Moderna zaključile su predbilježbe za studije o učincima cjepiva protiv covida-19 na djeci starijoj od 12 godina, a AP piše da bi rezultati tih istraživanja mogli biti objavljeni tijekom ljeta.

Ako regulatorna tijela odobre te rezultate, tada bi se za cijepljenje mogli početi prijavljivati i mlađi tinejdžeri.

Napomenimo da se Modernino cjepivo trenutno ne smije koristiti na osobama mlađima od 18 godina.

Istraživači su cjepiva prvo počeli ispitivati na starijoj djeci jer ona na njih reagiraju uglavnom kao odrasle osobe. Ispitivanje učinkovitosti cjepiva na mlađoj djeci nešto je složenije jer će se njima možda morati dati manja doza, a moguće je i da će na njega drukčije reagirati.

"Djeca nisu mali odrasli", rekao je pedijatar James Campbell s Medicinskog fakulteta Sveučilišta Maryland u Sjedinjenim Američkim Državama. "Što ste mlađi, to su veće šanse da je nešto drukčije."

Za razliku od odraslih, djeca koja obole od covida-19 uglavnom prikazuju blaže simptome bolesti te rjeđe od nje umiru. No, svejedno mogu sudjelovati u širenju koronavirusa.

"Nema sumnje: želimo cijepiti djecu", rekla je profesorica pedijatrije na Sveučilištu Drexel dr. Sarah Long.

Očekuje se da bi Pfizer i Moderna studije o učinku cijepljenja na djecu mlađu od 11 godina trebali provesti krajem ove godine.

"Malo je vjerojatno da ćemo zajednice zaštititi bez da cijepimo djecu", dodala je Long. "Ovo je ključno za povratak svega u neki oblik normale."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 16:08