LOŠE ŽIVOTNE NAVIKE

Svako sedmo dijete u Hrvatskoj je predebelo

Jednostavnim mjerama svaki roditelj može pomoći svom djetetu da bude aktivnije

Djeca se u današnje vrijeme sve manje kreću, već od najranije dobi navikavaju se na sjedilački život.

U studiji, koju je vodila Rhonda Clements, profesorica edukacije u New Yorku, objavljeno je da je od 800 ispitanih majki samo 26 posto njih odgovorilo da se njihova djeca svakoga dana igraju izvan kuće. Smanjena aktivnost u dječjoj dobi uzrok je pretilosti, pa su onda takva djeca najčešće pretila i u odrasloj dobi.

Hrvatska zauzima 13. mjesto u svijetu po broju pretilih ljudi, a u Europi se nalazi na petome mjestu. Uočen je i sve veći problem pretilosti kod djece, a prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo svako sedmo dijete u Hrvatskoj je debelo. Jednostavnim mjerama i sami roditelji mogu pomoći djeci da se okrenu zdravijim navikama. Donosimo deset vrlo jednostavnih pravila. Dovoljno za početak.

1. Krećite se jedan sat dnevno

Djeca bi se trebala dnevno kretati barem 60 minuta. I vi im u tome možete pomoći. To može biti 20 minuta šetnje na putu iz škole do kuće, 15 minuta igranja na igralištu i 25 minuta igranja košarke, nogometa ili rolanja. Pobrinite se da dijete ima svu potrebnu opremu, kao što su štitnici i kaciga, da se ne bi ozlijedilo. I za utjehu, većina aktivnosti zahtijeva malo ili ništa opreme.

2. Napravite zalihe voća i povrća

Potaknite dijete da jede pet ili više puta dnevno. Režite voće i povrće u male porcije, dovoljna je veličina šalice za mlijeko. Na taj ćete način zamijeniti nezdrave grickalice obrocima punim vitamina i antioksidansa. Ako dijete odbija jesti voće i povrće, motivirajte ga kroz igru, primjerice koliko različitih boja voća i povrća može pojesti u danu.

3. Budite uzor svom djetetu

Učite dijete vlastitim primjerom. Izaberite zdravu prehranu i bavite se tjelovježbom. Ne morate postati maratonac preko noći, ali šetnja nakon večere ili nekoliko vježbi joge pomaže. Izazovite sami sebe da se što manje koristite autom, a što više biciklom i nogama. Izaberite uvijek radije stepenice umjesto lifta.

4. Izbacite zaslađena pića

Zamijenite gazirana pića za vodu, mlijeko ili juice, ali ograničite količine juicea na jedan do dva decilitra jer sadrži prirodne šećere i pun je kalorija.

5. Ograničite vrijeme pred ekranom

Ugasite TV ili kompjutor nakon najviše dva sata dnevno. Na taj način imate više vremena za fizičke aktivnosti. Čak 55 posto djece ulazi u skupine koje primat daju aktivnostima vezanim uz kompjutor i televiziju, pokazalo je nedavno istraživanje “životnog stila” 500 djece u dobi od sedam do 14 godina, koje je napravila agencija Ipsos Puls.

6. Doručkujte svaki dan

Doručak znači da djeca neće pribjeći grickalicama koje su pune praznih kalorija jer su gladna. Jutarnji bi obrok trebao sadržavati žitarice od punog zrna, voće i proteine. Preskakanje obroka nikome ne pomaže. Istraživanje agencije GFK u Hrvatskoj pokazalo je da petina Hrvata uopće ne doručkuje.

7. Izbacite TV iz spavaće sobe

Djeca koja imaju TV u sobi češće provode vrijeme pred njim nego što se igraju vani. Televizoru je mjesto u zajedničkoj prostoriji gdje lakše možete nadzirati njegovo korištenje. Još bolja opcija je da ga premjestite u radnu sobu s vratima koja ćete otvarati samo po potrebi.

8. Jedite češće kod kuće

Možete se zdravo hraniti u restoranima, čak i u lokalima brze hrane, ali lakše je paziti na masnoće i kalorije koje konzumirate ako hranu sami pripremite.

9. Redefinirajte tjelovježbu

Fizička aktivnost ne mora značiti samo organizirani sport. Kućanski poslovi, poslovi u vrtu, igre na igralištu, sve to drži djecu u pokretu.

10. Navijajte za svoje dijete

Curicama je potrebno više ohrabrivanja da ostanu aktivne i u pokretu. Hvalite djecu za male napore i uložen trud, ne samo za rezultate. Svako dijete treba od svojih bližnjih podršku, tipa “Vjerujemo da ti možeš. Vidim da se trudiš. Samo naprijed!”. Ohrabrenja su proces učenja, a ne samo nagrade.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 03:27