KORISTI PRENAPUHANE?

Crna strana mamografije: Na svaki spašen život, 10 žena prolazi nepotrebnu kemoterapiju i operacije

Voditelj najnovijeg istraživanja, Dr. Mette Kalager, kaže da je potrebno bolje informirati žene o mogućnosti da mamogrami mogu prikazati i karcinome koji nikada neće postati opasni po život

Prema najnovijim istraživanjima koje su proveli znanstvenici sa Harvarda, redovni pregledi čiji je cilj rano otkrivanje raka dojke potencijalno čine više štete nego koristi. Za svaki život koji uspiju spasiti, čak deset žena izloženo je nepotrebnim kemoterapijama pa čak i mastektomijama, piše Daily Mail .

Znanstvenici za Odsjeka za javno zdravstvo sveučilišta Harvard pregledali su rezultate od preko 40.000 žena kojima su dijagnosticirali rak dojke. prema njihovim rezultatima, ispada da na svakih 2.500 pregledanih žena, potencijalno se spasi jedan život, no između 6 i 10 žena izloženo je agresivnim terapijama zbog bezopasnih benignih tumora koji nikada ne bi pokazali simptome.

Pretjerano dijagnosticiranje karcinoma za tisuće žena znači izloženost snažnim kemoterapijama i odlazak pod nož, a nisu rijetkost ni mastektomije - kirurško odstranjivanje cijele dojke . Od 40.000 pregledanih žena, njih skoro 2,000 bilo je nepotrebno dijagnosticirano i dobilo tretmane koji su im ugrozili zdravlje.

Ovo je tek zadnja u nizu studija koje su u proteklih nekoliko godina dovele u pitanje smisao redovnih mamografija.

- Kada tražite rak u ranim stadijima, i kada jako jako pažljivo gledate, pronađete i oblike koji nikada ne bi predstavljali problem pacijentima, rekao je Dr. Gilbert Welch sa Instituta za kliničku praksu u Dartmouthu.

- Činjenica je da smo prenapuhali korisnost mamografije a potpuno ignorirali štetnost, kaže Welch.

Voditelj najnovijeg istraživanja, Dr. Mette Kalager, kaže da je potrebno bolje informirati žene o mogućnosti da mamogrami mogu prikazati i karcinome koji nikada neće postati opasni po život.

Autori istraživanja predlažu da se nakon otkrića tumora mamografijom pričeka sa tretmanom, no priznaju da će tu ideju biti 'teško prodati' nekim ženama i radiolozima. Većina žena naime nisu upoznate sa mogućnošću da im se bezopasni karcinom može dijagnosticirati kao opasan po život .

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 20:30