NOVO ISTRAŽIVANJE

ČUVANJEM VIDA, ČUVATE MENTALNE FUNKCIJE Slabljenje vida povezano sa slabljenjem mentalnih sposobnosti kod starijih osoba

Slabljenje vida može biti povezano sa slabljenjem kognitivnih funkcija kod starijih osoba, pokazalo je američko istraživanje.

Rezultati istraživanja pokazuju da mjere poput novih naočala ili operativno odstranjenje mrene mogu imati pozitivne učinke na napore da starije osobe ostanu britkoga uma, kaže voditeljica istraživanja Diane Zheng s medicinskog fakulteta sveučilišta u Miamiju.

“Voditi brigu o vašem vidu važno je za održavanje dobre kognitivne funkcije”, kaže ona.

Loš vid i slabljenje mentalnih funkcija česti su kod starijih osoba i povezani su no pitanje je bilo utječe li loš vid na mentalno zdravlje ili obratno, napisao je tim u radu objavljenom u časopisu JAMA Ophthalmology.

Kako bi to istražili znanstvenici su pratili osam godina 2520 odraslih osoba ispitujući njihov vid i mentalne sposobnosti svake godine.

Tijekom istraživanja utvrđeno je da je prosječno slabljenje vida odgovaralo ugrubo gubitku sposobnosti čitanja jednog reda slova na testu vida. Osobe koje su na početku istraživanja imale lošiji vid imale su i lošije rezultate na testu mentalnih sposobnosti.

Uočeno je da se stanje vida ispitanika na prethodnom pregledu odražavalo na stanje mentalnih sposobnosti na sljedećem pregledu. Iako je uočeno i da se stanje mentalnih funkcija na pregledu odražavalo na stanje vida na sljedećem pregledu učinak slabljenja vida na mentalne funkcije bio je značajno snažniji.

Zheng napominje da mehanizam utjecaja slabljenja vida na pad mentalnih funkcija nije poznat i dodaje da slabljenje vida obeshrabruje ljude da se bave aktivnostima koje stimuliraju mozak poput rješavanja križaljki ili komunikacije s drugim ljudima.

Stoga ona preporučuje redovite preglede vida kod starijih te izvanredne preglede kod bilo kakvih novih očnih simptoma.

“Ova studija pruža dodatne dokaze koji sugeriraju da ljudi koji održavaju zdravi vid sa starenjem mogu također time štititi svoje mentalne sposobnosti”, kaže dr. Heather E. Whitson s medicinskog fakulteta sveučilišta Duke koja nije bila uključena u istraživanje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 00:48