OTKRIVENA OPASNOST

DEBELE ŽENE IMAJU VEĆI RIZIK DA ĆE RODITI MRTVOROĐENČE Imaju dva do tri puta veći rizik da izgube bebu

Debele žene koje ostanu trudne imaju veći rizik za spontani pobačaj, te veći rizik da će roditi mrtvo dijete ili da će dijete umrijeti odmah nakon rođenja, kažu znanstvenici.

Opasnost je još veća kod ozbiljno debelih žena, upozorava se imaju dva do tri puta veći rizik da izgube bebu od žena koje imaju normalnu tjelesnu težinu.

Podaci pokazuju da prekomjerna tjelesna težina ili pretilost povećava rizik za dijabetes tipa 2 , gestacijski dijabetes , preeklampsije , visoki krvni tlak i urođene mane kod djece.

Jutarnji.hr ima rubriku Jutarnji doktor kojoj možete pristupiti na adresi doktor.jutarnji.hr

Istraživanje je objavljeno časopisu Journal of American Medical Association, a obuhvatilo je 38 studija tijekom kojih je dokumentirano više od 10000 spontanih pobačaja, 16200 slučajeva rođenja mrtvog djeteta i 20600 smrti dojenčadi.

-Žene koje su trudne trebaju slijediti smjernice za debljanje tijekom trudnoće jer će na taj način spriječiti rizik za spontani pobačaj ili rađanje mrtvorođenčeta - rekao je glavni autor Dagfinn Aune iz Odjela za epidemiologiju i biostatistiku u Školi narodnog zdravlja na Imperial College u Londonu u Engleskoj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. svibanj 2024 17:13