VAŽAN INDIKATOR

DEBELI PRIJE 25-te? Pretilost u toj dobi znači da ćete ostariti - pretili

Nakon proučavanja odnosa između indeksa tjelesne mase u dobi od 25 i pretilosti u kasnijoj životnoj dobi, znanstvenici su otkrili da osobe koje imaju problema s težinom do 25 godine imaju veći rizik za obolijevanje od težih pretilosti u dobi nakon 35 godine života.

Istraživački tim predvođen profesoricom Jennifer B. Dowd (epidemiolog Sveučilište Hunter, New York) otkrio je da su biološki rizici dugoročne pretilosti težina najbolji pokazatelj kardiovaskularnih i metaboličkih rizika.

Jutarnji.hr ima rubriku Jutarnji doktor kojoj možete pristupiti na adresi doktor.jutarnji.hr

Prema provedenom istraživanju veći problem nakon 35 godine života imaju žene koje su bile pretile u mlađoj dobi. Dakle, žene koje su u dobi od 25 godina bile pretile imaju šansu od 46,9% za teške pretilosti u kasnijoj dobi, dok one žene koje su imale normalnu tjelesnu masu u istoj životnoj dobi imaju šansu od 4,8% za obolijevanje.

Istraživači upućuju kako je prekomjerna težina danas veliki problem i svaki pokušaj mršavljenja (napominje se kontroliranog) ima veliki utjecaj na sveukupno zdravstveno stanje kod osoba koje imaju problema s težinom.

Spoznaja istraživačkog tima, trebala bi biti važan indikator za pokretanje svijesti koliko je ovo važan zdravstveni problem.

Jutarnji.hr ima rubriku Jutarnji doktor kojoj možete pristupiti na adresi doktor.jutarnji.hr

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. svibanj 2024 03:25