OTKRILA NOVA STUDIJA

Delta soj korone ne uzrokuje teži oblik covida u djece u odnosu na ranije varijante

Britanski znanstvenici, uglavnom s Kraljevskog koledža u Londonu, uspoređivali su dvije skupine djece zaražene COVID-om.
 -/Wavebreak/Profimedia
Novi podaci upućuju na to da delta soj djecu ne čini bolesnijom od alfe.

U odnosu na ranije varijante, delta soj COVID-a ne uzrokuje teži oblik bolesti pri djeci, pokazala je britanska studija.

Početkom ove godine znanstvenici su već ustanovili da djeca od alfa varijante ne obolijevaju teže u odnosnu na originalnu, vuhansku varijantu. Novi podaci upućuju na to da delta soj djecu ne čini bolesnijom od alfe.

Britanski znanstvenici, uglavnom s Kraljevskog koledža u Londonu, uspoređivali su dvije skupine djece zaražene COVID-om.

U prvoj skupini je bilo 694 zaraženih alfom između prosinca prošle i svibnja ove godine, a u drugoj 706 zaraženih varijantom delta od svibnja do srpnja.

Ustanovljeno je da su djeca zaražena deltom imala nešto više simptoma, ali u obje skupine vrlo je malo djece moralo biti hospitalizirano. Duži oblik COVID-a nije evidentiran ni u jednom slučaju, odnosno pola djece u objema skupinama bilo je bolesno manje od pet dana.

- Naši podaci ukazuju na to da su kliničke karakteristike varijante delte u djece slične drugim varijantama - zaključili su britanski znanstvenici, a prenosi Reuters.

Njihov zaključak u skladu je sa zaključkom američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti.

- Iako zamjećujemo veći broj zaraza među djecom, naše studije pokazuju da nema razlika ni pogoršanja kada su posrijedi ozbiljnost simptoma i težina bolesti - kazala je nedavno ravnateljica CDC-a Rochelle Walensky, govoreći o delta varijanti.

- Više djece danas je zaraženo COVID-om jer je bolest rasprostranjenija u široj zajednici - dodala je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. listopad 2021 11:44