SIMPTOMI

DESET KLJUČNIH SAVJETA KAKO IZBJEĆI ZARAZU Bolest počinje baš kao i obična viroza ili gripa s povišenom temperaturom

 AFP
 

Da, Svjetska zdravstvena organizacija (WTO) proglasila je zarazu koronavirusom javnozdravstvenim hitnim stanjem od međunarodnog značaja (Public Health Emergency of International Concern - PHEIC).

Stručnjaci tvrde da će to omogućiti bolju međunarodnu koordinaciju i reagiranje na epidemiju koja je krenula iz kineskog Wuhana, a “uvezena” je posljednjih dana i u druge zemlje, poglavito Europu i SAD. Ipak, zasad, kažu nadležni, panike nema te da je sve spremno, pa i u Hrvatskoj, za moguću pojavu koronavirusa, ali oprez je nužan jer je još uvijek mnogo nepoznanica koje traže odgovor.

Dodatni oprez

Naime, bolest počinje baš kao i obična viroza ili gripa s povišenom tjelesnom temperaturom pa onda slijedi kašalj, a u težim slučajevima može se razviti i upala pluća, disanje može biti otežano, a oboljelom će moguće nedostajati i zraka. Liječnici naglašavaju da je uz ove kliničke probleme nužna i tzv. epidemiološka anamneza da bi se razlučio koronavirus od drugih virusnih bolesti, a to znači da se mora utvrditi je li osoba tijekom posljednjih 14 dana prije simptoma putovala u Wuhan ili neke druge dijelove pokrajine Hubei, otkuda je krenuo virus. Također se treba utvrditi je li tijekom posljednjih 14 dana imala kontakt s oboljelom osobom kod koje je koronavirus potvrđen ili kod koje postoji sumnja (dijagnostika je u tijeku).

Zasad se naglašava da se točan način na koji je novi virus ušao u ljudsku populaciju i načini širenja s čovjeka na čovjeka još nisu utvrdili pa je možda potreban dodatni oprez.

Naime, primjerice ne zna se mogu li se ljudi zaraziti konzumacijom nedovoljno termički obrađenih namirnica životinjskog porijekla ili udisanjem aerosola koji nastaje pri manipuliranju životinjama i obradi mesa i ostalih proizvoda životinjskog porijekla, kao i izravnim unosom infektivnog materijala, izlučevina ili krvi životinja putem sluznice ili oštećene kože, odnosno nekim drugim putem. U Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo kažu kako se pretpostavlja da je izvor virusa za prvooboljele osobe životinja, moguće koja se ilegalno prodavala na tržnici. Zato su kineske zdravstvene vlasti zatvorile tržnicu u Wuhanu, ali sve su to još uvijek nedovoljno precizni podaci.

No, stručnjaci pozivaju na oprez i zato što još uvijek nije utvrđen put prijenosa s čovjeka na čovjeka. Moguće je da se bolest prenosi kapljičnim putem ili pak udisanjem.

Kontrola putnika

Puno je još nepoznanica pa se tako ne zna jesu li zarazne izlučevine, može li se koronavirus prenijeti spolnim putem ili pak krvlju...

Sve je to razlog za oprez u bliskim kontaktima s oboljelima pa se preporučuje osobna higijena na putovanjima, a i države su zato podigle razinu mjera koje se primjenjuju poglavito na graničnim prijelazima, odnosno kontrolu putnika koji dolaze iz zahvaćenih područja u Kini.

Prevencija koronavirusa: Deset ključnih savjeta kako izbjeći zarazu

1. Izbjegavanje bliskog kontakta s osobama koji imaju akutnu respiratornu infekciju

2. Često pranje ruku, posebno nakon izravnog kontakta s bolesnim ljudima ili njihovom okolinom

3. Ako kontakt s bolesnom osobom niste u mogućnosti izbjeći, potrebno je koristiti kiruršku masku za prekrivanje usta i nosa

4. Ne dodirivati oči, usta i nos nakon dodirivanja bolesnika i obavezno pranje ili dezinfekcija ruku nakon kontakta s bolesnikom

5. Izbjegavanje bliskog kontakta sa živim ili uginulim životinjama, kako domaćim tako i divljim životinjama

6. Konzumiranje pravilno termički obrađenih namirnica, po mogućnosti neposredno nakon pripreme

7. Temeljito guljenje voća i povrća

8. Pijenje flaširane vode bez leda

9. Izbjegavanje nezaštićenog spolnog odnosa s osobama čije je zdravstveno stanje nepoznato

10. Izbjegavanje dijeljenja pribora za injektiranje lijekova (ili ilegalnih opojnih sredstava) s drugim osobama

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 19:03