‘ŽIVJETI ZDRAVO‘

Detaljne upute HZJZ-a: Nema rizika od zaraze koronavirusom prilikom masturbacije

 Dmitry Belyaev
Projekt HZJZ-a, Živjeti zdravo, objavio je grafiku o spolnim odnosima tijekom pandemije

U Hrvatskoj se 4. rujna obilježio Svjetski dan spolnog zdravlja putem kampanje "NemaMaženjaBezPaženja" u sklopu Nacionalnog projekta Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo "Živjeti zdravo", koji vodi prof. dr.sc. Sanja Musić Milanović.

Koliko je spolno zdravlje bitno pokazuje i činjenica da su se mnogi građani odazvali na digitalno savjetovalište i postavili stručnjacima niz pitanja na koje su dobili odgovore putem Facebooka i Instagrama.

Predstavljena je i brošura "Vi imate pitanja? Mi imamo odgovore!" koja donosi 101 pitanje i odgovor na najčešća pitanja o spolnom zdravlju.

Online inicijativi pridružile su se mnogobrojne osobe iz javnog i društvenog života koje su iskoristile priliku kako bi putem svojih kanala progovorile o važnosti spolnog zdravlja i svojim javnim djelovanjem potaknule da se s ove teme skine oznaka "tabu".

U sklopu kampanje na svojoj web stranici objavili su i grafiku kojom su htjeli objasniti što sve treba znati o spolnim odnosim u vrijeme pandemije korona virusa.

image
Živjeti zdravo

Što sve treba znati o spolnim odnosima u vrijeme korone:

  • Ne postoji dokaz da se koronavirus prenosi putem sjemene i vaginalne tekućine.
  • Spolni odnos podrazumijeva vrlo bliski kontakt s drugom osobom, stoga ako jedna osoba ima COVID-19, dovodi drugu osobu u opasnost od zaraze.
  • Spolni odnos s partnerom s kojim živite ne nosi dodatan rizik od zaraze ako se oba partnera pridržavaju mjera zaštite od koronavirusa u svakodnevnom životu.
  • Masturbacija ne uključuje drugu osobu i ne nosi rizik od zaraze koronavirusom.
  • Prilikom spolnih odnosa koristite kondome i/ili druge metode kontracepcije kako bi izbjegli spolno prenosive infekcije.
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 04:44