OPASAN PROGRAM

DJECA SMIJU GLEDATI TELEVIZIJU NAJVIŠE DVA SATA DNEVNO! Nakon 32 godine otkrili su zašto

 Getty Images

Prema rezultatima novog istraživanja objavljenog u časopisu Journal of Epidemiology & Community Health, pojedinci koji su u djetinjstvu mnogo vremena provodili pred televizorom, to su nastavili i u srednjoj životnoj dobi.

U britanskom istraživanju praćene su navike gledanja televizije 9 842 osobe tijekom 32 godine - od navršene desete do 42. godine života. Istraživanje je započelo 1980. kada su roditelji izvijestili istraživače o učestalosti gledanja televizije svoje tada desetogodišnje djece. Djeca su bila podijeljena u tri kategorije ovisno o tome jesu li televiziju gledala često, povremeno ili vrlo rijetko.

Jutarnji.hr ima rubriku Jutarnji doktor kojoj možete pristupiti na adresi doktor.jutarnji.hr

Od 1 546 ispitanika koji su u dobi od 42 godine izjavili da više od tri sata dnevno provode pred TV-ekranom, oko 83 % ih je često gledalo televiziju i u djetinjstvu. U istraživanju je primijećeno i da su odrasli ispitanici koji su pred televizorom provodili više od tri sata dnevno, imali više zdravstvenih problema nego oni koji su televiziju gledali manje.

Autori istraživanja naglašavaju kako ova saznanja govore u prilog inicijativama čiji je cilj prevencija sjedilačkog načina života od najranijeg razdoblja budući da utječe na kvalitetu života u odrasloj dobi.

Prema preporukama mjerodavnih institucija, djeca ne bi trebala provesti više od dva sata dnevno ispred kompjutorskih i TV-ekrana.

Jutarnji.hr ima rubriku Jutarnji doktor kojoj možete pristupiti na adresi doktor.jutarnji.hr

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 02:01