NEOBIČNA NEZGODA

DJEČAK SE ŽALIO NA ZUJANJE U UŠIMA, DOKTORI SE ŠOKIRALI ŠTO SU NAŠLI Pokupio sićušnu opasnost koja vreba i Hrvatskom: 'U uhu mi se nastanila krvopija'

 Profimedia, Alamy
 

Devetogodišnji dječak iz Connecticuta u Americi požalio se najprije svojim roditeljima, potom i liječnicima na neobično zujanje u desnome uhu - čudan osjećaj trajao je nekoliko dana prije nego što se uopće odlučio obratiti nekome za pomoć, prenosi Slobodna Dalmacija.

A gotovo da mu ni tada to nije bilo na pameti. Dječak je, osim blagog zujanja, sasvim jasno čuo, ništa ga boljelo nije. Stoga je liječnike ono što su pronašli šokiralo još više, donosi priču CNN.

Najprije su ga pitali je li se bavio nekim neuobičajenim aktivnostima, ičim što bi moglo pomoći rasvjetliti novonastalu situaciju. Glasno slušanje glazbe moglo je oštetiti dječakov sluh, pa čak i preglasno pojačana televizija... No "problem" je bio u tome što je sluh ovog osnovnoškolca bio savršen, k tome se ničim nesvakidašnjim nije bavio. Škola, igranje u školskom dvorištu, vožnja bicikla...

Stoga je i doktor Erik Waldman, autor studije o ovome neobičnome slučaju objavljenom u New England Journal of Medicine, ostao blago šokiran kada je ugledao što se nastanilo u dječakovu bubnjiću. Okružen upaljenim tkivom, u bubnjiću je živio - krpelj.

, Image: 136067976, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy
Profimedia, Alamy

Budući da se insekt nekako uspio nastaniti u ovom osjetljivom dijelu odgovornom za sluh, uslijedila je dugotrajna i komplicirana operacija kojom su liječnici konačno uspjeli otkloniti izvor zujanja u uhu. Riječ je bila o smeđemu psećem krpelju, jednom od najraširenijih nametnika na svijetu.

Opasnosti s toplijim danima

Ovaj neobični slučaj prokomentirala je i doktorica Lorenza Beati koja je sudjelovala u objavi članka o slučaju. Tvrdi kako je ovakvo ponašanje odrasloga krpelja iznimno rijetko, ali ne i nemoguće. Budući da su odrasli krpelji dovoljno veliki, prema tome i vidljivi, većina bi osjetila puzanje po koži.

No to ne mora biti tako. Često osoba koja nosi krpelja to ni ne zna.

ROSTOV-ON-DON, RUSSIA - APRIL 23, 2019: Inspecting ticks at a laboratory of the Dezinfektsionnaya Stantsiya. Valery Matytsin/TASS, Image: 427666777, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, TASS
Profimedia, TASS

I u Hrvatskoj svakoga proljeća primjećujemo sve veći broj opasnog kontakta s krpeljima - naročito su podložni oni koji su u prirodi ili u bliskome kontaktu sa životinjom, najčešće psom na kojeg se krvožedna bubica najprije "zakači".

Nakon što se, potom, napiju dovoljno krvi, prelaze na čovjeka koji njihovu prisutnost ne mora ni primijetiti. Krpelji prenose nekoliko vrsta zaraznih bolesti, a u Dalmaciji je poznato čak 7-8 vrsta nametnika.

Ako ste, stoga, nakon boravka u prirodi, primijetili na koži crvenilo i oteklinu, popraćene svrbežom, pripazite i na ostale simptome. Ukoliko je krpelj bio zaražen, uslijedit će vrućica, a u tome slučaju obavezno potražite liječničku pomoć, piše Pliva. Ako pak primijetite kreplja na koži, a simptoma nemate, dovoljno je nametnika ukloniti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 10:30