StoryEditor
NE POGAĐA SAMO STARIJE

DJEVOJKE, OPREZ! Novo istraživanje pokazalo kakav učinak pretilost može imati kod mlađih žena: 'Taj poremećaj je silno neugodan, izaziva sram...'

Ilustracija
 Vlado Kos / Cropix

Mlade i sredovječne pretile žene imaju dvostruko veće izglede patiti od inkontinencije, utvrdili su australski znanstvenici.

Prema radu objavljenom u časopisu Obesity Reviews znanstvenici su utvrdili da s porastom težine rastu izgledi za nesposobnost zadržavanja urina pa žene s umjerenim viškom kilograma imaju 35 posto veće izglede za inkontinenciju dok je rizik kod pretilih dvostruko veći u odnosu na žene zdrave tjelesne težine.

Iako inkontinencija nije opasni zdravstveni poremećaj ona može značajno utjecati na kvalitetu života žene, ističe znanstveni tim predvođen Taylom Lamerton sa sveučilišta Queensland. “Negativne zdravstvene posljedice povezane s inkontinecijom su osjećaj fizičke nelagode, miris i sram”.

To pak može utjecati na “fizičku aktivnost, spavanje i osobne odnose”, kažu znanstvenici.

Kako bi utvrdili utjecaj prekomjerne tjelesne težine na nesposobnost zadržavanja urina, znanstvenici su proučili ranija istraživanja koja su sadržavala podatke o tjelesnoj težini i inkontinenciji i koja su obuhvatila 47.293 žene mlađe od 55 godina iz šest zemalja: Australije, Francuske, SAD-a, Danske, Britanije i Nizozemske.

Rezultati novog istraživanja pokazuju da višak kilograma izlaže riziku inkontinencije sve žene bez obzira na dob, kaže Jeanne Clark s medicinskog fakulteta Johns Hopkins u Baltimoreu u saveznoj državi Maryland.

"Ljudi misle da je to nešto što pogađa samo starije žene", kaže Clark koja nije bila povezana s istraživanjem. “No ovo pokazuje da može pogoditi i mlađe žene i da je višak kilograma i pretilost faktor rizika”.

Procjene su da gotovo 50 posto žena u nekom trenutku života pati od inkontinencije, a manje od polovice potraži pomoć, kaže Clark. “Ukoliko nastupi iznenadno morate potražiti pomoć jer bi se moglo raditi o infekciji urinarnog trakta".  "Ako započne postupno i tada trebate potražiti pomoć jer se mogu poduzeti neke stvari da vam se pomogne".

Kod žena kod kojih se uz pretilost razvije inkontinencija stanje se često popravi nakon što izgube na težini, kaže Clark.

A žene koje su pretile i kod kojih se još nije pojavila inkontinencija mogle bi razmisliti o gubitku težine kako bi spriječile pojavu problema, dodaje Clark.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. lipanj 2020 09:01