ČILI I RAK

DOKAZAN UTJECAJ POPULARNOG ZAČINA NA OPAKU BOLEST KOD ŽENA Ljute molekule iz papričica uništavaju stanice raka dojke

 piepie / CC0 Public Domain

Mogući utjecaj čili paprike na usporavanje razvoja nekih podtipova raka dojke potvrđuje tezu da u prirodi možemo naći mnoge odgovore za liječenje čak i nekih teških bolesti.

Naime, znanstvenici sa Sveučilišta u Bochumu testirali su učinke ljutih molekula čili papričice na stanice tumora, posebno onih agresivnih, i utvrdili da mogu djelovati poglavito na teško lječiv trostruko negativni rak dojke.

Istraživači koje su vodili dr. Hanns Hatt i dr. Lea Weber surađivali su s nekoliko klinika u Njemačkoj, primjerice s Augusta klinikom u Bochumu i bolnicom Herz-Jesu-Krankenhaus iz Dernbacha te s Centrom za genomiku u Kölnu.

Oni su testirali učinke kapsaicina, aktivnog sastojka koji sadrže čili paprike i papar, na kulturi stanica SUM149PT odnosno modela trostruko negativnog ra...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. prosinac 2025 06:06