ČILI I RAK

DOKAZAN UTJECAJ POPULARNOG ZAČINA NA OPAKU BOLEST KOD ŽENA Ljute molekule iz papričica uništavaju stanice raka dojke

 piepie / CC0 Public Domain

Mogući utjecaj čili paprike na usporavanje razvoja nekih podtipova raka dojke potvrđuje tezu da u prirodi možemo naći mnoge odgovore za liječenje čak i nekih teških bolesti.

Naime, znanstvenici sa Sveučilišta u Bochumu testirali su učinke ljutih molekula čili papričice na stanice tumora, posebno onih agresivnih, i utvrdili da mogu djelovati poglavito na teško lječiv trostruko negativni rak dojke.

Istraživači koje su vodili dr. Hanns Hatt i dr. Lea Weber surađivali su s nekoliko klinika u Njemačkoj, primjerice s Augusta klinikom u Bochumu i bolnicom Herz-Jesu-Krankenhaus iz Dernbacha te s Centrom za genomiku u Kölnu.

Oni su testirali učinke kapsaicina, aktivnog sastojka koji sadrže čili paprike i papar, na kulturi stanica SUM149PT odnosno modela trostruko negativnog raka dojke. Bili su motivirani postojećim ispitivanjima prema kojima postoje kanali za receptore (TRP) koji omogućavaju rast stanica raka.

Inhibitor stanica raka

Jedan od tih TRP kanala koji imaju značajnu ulogu u razvoju nekih bolesti i zato je dobio veliku pozornost istraživača je TRPV1 tzv. mirisni receptor. U ovoj novoj studiji cilj istraživača bio je istražiti ekspresiju TRP kanala kod raka tkiva dojke te analizirati i razumjeti kako TRPV1 receptor inhibira stanice raka. Pokazalo se da TRPV1 receptor aktivira molekule kapsaicina kao i helional kemijski spoj koji se pojavljuje u svježem morskom povjetarcu.

Smanjile se metastaze

Znanstvenici su pronašli TRPV1 u devet različitih uzoraka kod pacijentica oboljelih od zloćudne bolesti dojke, a kad se on aktivirao, uz pomoć kapsaicina stanice raka brže su propadale, i u većem broju.

Također su imale manju mogućnost “selidbe”, što znači da su se smanjile udaljene metastaze, odnosno širenje bolesti.

Stručnjaci ističu da konzumiranje velikih količina čili paprike ili njezino udisanje ne bi bilo dovoljno za liječenje, primjerice, trostruko negativnog raka dojke, ali je to dobar početak za rad na novim lijekovima koji bi mogli pomoći kod zasad vrlo teško lječive vrste raka.

Štoviše, neka su znanstvena ispitivanja na miševima nešto ranije pokazala da je lijek arvanil, koji je po kemijskom sastavu vrlo sličan promatranoj molekuli kapsaicina, smanjio tumor na mozgu kod tih životinja, ali je zasad neprimjenjiv na ljude jer je utvrđeno kako ima previše nuspojava da bi se koristio u liječenju kod ljudskih pacijenata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 13:12