ONLINE PREDAVANJE

Doznajte sve o važnosti mjerenja krvnog tlaka u kućnim uvjetima tijekom COVID-19 pandemije

Omron tlakomjer
 Hafiez Razali/Alamy/Alamy/Profimedia
Povodom Svjetskog dana srca online predavanje koje će održati prof. dr. sc. Hrvoje Pintarić

Prema podacima HZJZ-a, kardiovaskularne bolesti (KVB) uzrok su 17,9 milijuna smrti u svijetu godišnje, a procjenjuje se da će do 2030. godine biti uzrokom 23 milijuna smrti. U Hrvatskoj su kardiovaskularne bolesti također na vrhu ljestvice smrtnosti, a od njih je 2019. godine umrlo 22.020 osoba, odnosno 42,5% ukupno umrlih.

COVID-19 pandemija bitno je smanjila mogućnosti kretanja, društvenih kontakata i komunikacije što je pred bolesnike s kardiovaskularnim bolestima stavilo dodatni izazov i ograničenje. Smanjio se broj pregleda i dijagnostičkih postupaka. S obzirom na takvu situaciju, istaknula se važnost samokontrole čimbenika rizika i primjena mjera prevencije.

Jedan od načina samokontrole i brige o vlastitom zdravlju je i redovita kontrola krvnog tlaka u kućnim uvjetima.

Povodom Svjetskog dana srca, koji se obilježava 29. rujna, 2021., prof. dr. sc. Hrvoje Pintarić, dr. med., kardiolog, će svima zainteresiranima objasniti kako uspješno, kod kuće mjeriti krvni tlak. Predavanje će biti isključivo u online formatu pod nazivom “Važnost mjerenja krvnog tlaka u kućnim uvjetima tijekom COVID-19 pandemije”.

Online predavanje će biti dostupno na web stranici www.medikor-eventi.hr od 29.9.2021. u 15.00 sati. Organizator predavanja je tvrtka Medikor, a svi sudionici dobit će kod s kojim mogu ostvariti popust od 20% na izabrani Omron tlakomjer. Popust je moguće ostvariti u periodu od 29.9. do 15.10. 2021.

Tvrtka Medikor ekskluzivni je distributer za RH za Omron tlakomjere kojima se postiže izuzetna preciznost u mjerenju i čime se Omron tlakomjeri izdvajaju od drugih tlakomjera na tržištu. Omron tlakomjeri su preporuka broj 1 europskih kardiologa.

Više o temi predavanja

COVID-19 pandemija stavila je izazov pred zdravstvene sustave. Ograničeno kretanje i otežana komunikacija sa zdravstvenim stručnjacima kao i strah od zaraze utjecali su na smanjenje broja pregleda i dijagnostičkih postupaka u bolesnika s kardiovaskularnim bolestima. Samokontrola čimbenika rizika (npr. arterijskog tlaka) istaknula se kao jedan od značajnih elemenata u kvalitetnoj KV skrbi u vrijeme pandemije.

Arterijska hipertenzija je glavni neovisni čimbenik rizika za kardiovaskularni pobol i smrtnost. U vrijeme pandemije povećanje svijesti o hipertenziji i pravovremena kontrola još više su dobili na važnosti (dobra kontrola hipertenzije smanjuje rizik od loših ishoda i smrtnosti od COVID-19).

U online predavanju Prof. dr .sc. Hrvoje Pintarić, kardiolog odgovarat će na pitanja vezano uz visoki krvni tlak i mjerenje krvnog tlaka npr. kako u tijekom COVID-19 pandemije kontrolirati krvni tlak u kućnim uvjetima i važnost navedenog.

Prema istraživanju SZO objavljenom u časopisu The Lancet broj odraslih osoba od 30-79 godina koji boluju od hipertenzije u posljednjih 30 godina porastao je sa 650 milijuna na 1.28 milijardi. Skoro pola oboljelih nisu znali da imaju hipertenziju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 02:29