SAVJETI

Dr. sc. Donatella Verbanac: Svakom dobrom jelu odgovara njegova sol

U gastronomiji posebna disciplina eksperimentira s korištenjem raznih vrsta soli uz hranu
U gastronomiji posebna disciplina eksperimentira s korištenjem raznih vrsta soli uz hranu

Pri izrazitim fizičkim naporima, posebice ljeti, organizam znojenjem može izgubiti i do dvije litre znoja dnevno. Znojem se izlučuju mnogi štetni i toksični spojevi iz organizma, ali i velike količine otopljenih minerala. Na taj način iz organizma se može izlučiti i do 15 g natrij-klorida tj. soli na dan.

Dodatno soljenje jela tada je nužno za održavanje ravnoteže metabolizma. Jer iako je natrij potreban u vrlo malim količinama, svaki njegov nedostatak izaziva drastične posljedice za organizam.

Može se javiti slabost, nesvjestica i dezorijentiranost. Pritom nije svejedno koju sol za jelo koristimo. Kao što se pojedina ulja slažu s pojedinim jelima, tako se danas razvila i posebna disciplina u gastronomiji koja eksperimentira s korištenjem raznih vrsta soli za razne vrsta jel...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. prosinac 2025 12:44