AKCIJA ZDRAVOG MRŠAVLJENJA

Dunja Vučić: Cilj mi je skinuti 25 kilograma

Dunja radi u trgovini, sjedi uglavnom cijeli dan. Sportski je tip, ali nakon što je rodila dvoje djece zanemarila je sebe i gomilala kilograme

ZAGREB - Nakon detaljnih pregleda 14 polufinalista, naš je liječnički tim, koji čine prof. dr. sc. Mirko Koršić, spec. endokrinolog; FRCP, dr. med. Krešimir Jergović, spec. neurolog, doc. dr. sc. Donatella Verbanac, dr. medicinske biokemije, prof. kineziologije Mario Valentić, osobni kondicijski trener, i dipl. psihologinja Tatjana Gjurković, izabrao sedam finalista koji kreću u tretman mršavljenja. Prema programu koji su naši stručnjaci izradili specijalno za njih, kandidati će mršavjeti dva mjeseca, a tri kandidata koji prema liječničkim kriterijima smršave najzdravije osvojit će 205.000 kuna.

- Toliko sam sretna što su me izabrali! Nisam vjerovala da ću proći - kroz smijeh nam je uspjela reći Dunja Vučić.

Kilogrami u trudnoći

Naša finalistica Dunja ima 32 godine, udana je, majka dvoje djece. Zadovoljna je svojim životom, svojom obitelji, svojim poslom, ali ne i svojom težinom. Na zavidnih 180 cm visine u posljednjih je pet-šest godina natukla ne toliko zavidnih 97 kilograma.

Dunja ne jede puno zbog stresa, nego iz čistoga gušta.

- Volim čokoladu, volim sladoled, uživam u hrani. Nije da bježim u hladnjak kad sam u problemu, ja stalno jedem!

Što Dunja želi dobiti od ove akcije? Želi smršavjeti i steći nove navike, ne želi se za pet ili deset godina kajati zato što nije ništa poduzela dok je mogla. Cilj joj je (naravno, ne za dva mjeseca) imati 70-75 kg, 20 do 25 manje nego sada. To bi bio najbolji ulog za budućnost.

- Iako se ne bi reklo, sportski sam tip - smije se Dunja. - Prije sam stalno vozila bicikl, ali otkad sam postala majka, sustavno se zanemarujem u sportskom smislu. Ova dva mjeseca akcije važni su mi da usvojim nove navike u prehrani i vježbanju. Ako ih uspijem usvojiti, onda ću i smršavjeti.

- Počela sam se debljati nakon prve trudnoće. Nisam uspjela smršavjeti, uslijedila je druga trudnoća, nakon koje opet nisam skinula kilograme. I sad sam tu gdje jesam. Moj problem je u tome što se nezdravo hranim. Ne jedem toliko sendviče i fast food koliko su mi iskušenje napolitanke, batoonsi... Ma, općenito, slatkiši su moja propast - kaže Dunja. Ne bavi se nikakvom fizičkom aktivnošću, osim možda povremeno, ali ništa redovito, priznaje iskreno.

- I moj suprug se malo udebljao otkad smo u braku, ali ipak ne toliko koliko ja. Neka jede koliko hoće, nije me briga - govori Dunja.

- Cijelo to vrijeme otkad sam se udebljala, ja samo čeznem da budem mršava, ali zapravo nikada ništa konkretno nisam učinila. Sve su to bile neke odluke tipa ‘od ponedjeljka ću na dijetu’ ili ‘od Nove godine ću se promijeniti’, ali to ne traje dugo. Uvijek ponovno pokleknem pred slatkišima - kaže Dunja.

Jabuka, a ne čokolada

- I mama i tata mi stalno govore da moram smršavjeti i zapravo mi je tata poslao mail s linkom na portalu Jutarnjeg i akciju zdravog mršavljenja. I tako sam se prijavila. Želim naučiti kontrolirati sebe i pametno birati pa da, na primjer, kad mi dođe da nešto strpam u usta, uzmem jabuku, a ne čokoladu - dodaje. Radi u trgovini. Cijela obitelj i suprug su joj podrška. - Ako na kraju akcije budem pet kilograma lakša, bit ću sretna - zaključila je Dunja.

Cilj je da kandidati zdravo mršave

Odabrali smo kandidate za koje nam se čini da su najmanje rizični u procesu mršavljenja jer nam je cilj da se zdravo mršavi. Ovim odabirom nastojali smo da zdravstveni rizici budu smanjeni na

najmanju moguću mjeru. Stoga nismo uzeli ni

najteže kandidate ni one s najvećim opsegom struka, već smo odabrali one za koje smo mislili da će kod njih proces mršavljenja proći s najmanjim mogućim zdravstvenim rizicima.

Za ostale kandidate koji nisu ušli u finale smatramo da se moraju javiti svom liječniku jer među njima ima i onih koji imaju patološke nalaze koje svakako treba dalje pratiti.

Naravno, i oni bi također morali ući u poces mršavljenja, ali pod strožom liječničkom kontrolom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 03:01