KANADSKA STUDIJA

Dvije kobasice tjedno povećavaju rizik od razvoja bolesti srca i prerane smrti

 Mykola Lunov/Panthermedia/Profimedia
Konzumiranje umjerenih količina neprocesuiranog mesa, poput govedine, svinjetine ili puretine imalo je neutralan učinak na zdravlje
Konzumiranje umjerenih količina neprocesuiranog mesa, poput govedine, svinjetine ili puretine imalo je neutralan učinak na zdravlje

Konzumacija samo 150 grama mesnih prerađevina tjedno može znatno povećati rizik od razvoja srčanih bolesti i od preuranjene smrti, tvrde kanadski znanstvenici.

Riječ je o procesuiranom ili prerađenom mesu koje se proizvodi tako da mu se trajnost produljuje dimljenjem, soljenjem, sušenjem ili dodavanjem konzervansa.

"Istraživanjem smo otkrili da konzumacija samo 150 grama mesnih prerađevina tjedno rezultira 46 posto većim rizikom od razvoja kardiovaskularnih bolesti i 51 posto većim rizikom od preuranjene smrti u usporedbi s podacima o prehrani osoba koje ne konzumiraju procesuirano meso", rekla je glavna autorica studije, Mahshid Dehghan iz Istraživačkog instituta za kardiološke, vaskularne i moždane bolesti u kanadskom gradu Hamiltonu.

Pojasnila je da je to ekvivalent dv...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. prosinac 2025 03:01