U OBLIKU TABLETA

EMA počela procjenu Merckovog lijeka za Covid: Navodno za 50% smanjuje hospitalizacije i smrtne ishode

 Jakub Porzycki
Merck ima ugovor sa SAD-om o prodaji lijekova dovoljnih za 1,7 milijuna ljudi, a jedno liječenje Merckom košta 700 dolara.

Američki proizvođač lijekova Merck objavio je u ponedjeljak da je regulatorna agencija EU-a EMA započela procjenu eksperimentalnog lijeka te kompanije za Covid-19.

EMA je započela prvu kontinuiranu evaluaciju podataka o lijeku, što znači da će procijeniti podatke čim postanu dostupni, umjesto čekanja formalne prijave nakon što se prikupe svi podaci.

Merckove studije pokazuju da lijek molnupiravir smanjuje za oko 50 posto hospitalizacije i smrtne ishode zbog covida-19.

Merck, koji razvija molnupiravir s partnerom Ridgeback Biotherapeutics, podnio je 11. listopada američkom regulatoru zahtjev za izvanrednom upotrebom lijeka. Skupina vanjskih savjetnika američkog zdravstvenog regulatora sastat će se krajem studenog kako bi raspravljali o autorizaciji eksperimentalnog antivirusnog lijeka. Molnupiravir bi, ako ga odobre regulatorna tijela, bio prvi lijek protiv Covida-19 koji se daje oralno, a također i prvi tretman za osobe s blagim simptomima, dok se postojeći lijekovi uglavnom koriste za liječenje kritično bolesnih.

Merck ima ugovor sa SAD-om o prodaji lijekova dovoljnih za 1,7 milijuna ljudi, pri čemu jedno liječenje Merckom košta 700 dolara. Merck je također nedavno sklopio ugovore s Velikom Britanijom, Malezijom, Singapurom i drugim zemljama.

Dužnosnik EU-a rekao je Reutersu ranije ovoga mjeseca da Unija također razmatra potpisivanje ugovora s Merckom, ali će to učiniti tek nakon što tvrtka zatraži odobrenje svog lijeka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. prosinac 2023 11:04