ZDRAVLJE PROMO - WWW.PLIVAZDRAVLJE.HR

Epidemija dijabetesa - Kako zaustaviti tihog ubojicu?

Među oboljelima od dijabetesa tipa 2 sve je više djece, što je posljedica loše ishrane i debljine već u najranijoj dječjoj dobi

Epidemija dijabetesa razlog je sve veće zabrinutosti liječnika na globalnoj razini jer do 2025. godine broj oboljelih sa sadašnjih 250 milijuna mogao bi porasti na više od 330 milijuna. No, već sada dijabetes je uzrok 3,5 milijuna smrti godišnje u svijetu.

Spriječimo loše navike

Hrvatska ima oko 200.000 dijabetičara, od kojih je gotovo polovica neotkirvenih, što i ne čudi s obzirom na to da ponekad prođe i desetak godina dok pacijent shvati da je obolio od šećerne bolesti, odnosno kad nastanu ozbiljni zdravstveni problemi.

Među oboljelima od dijabetesa tipa 2 sve je više djece, a razlog je debljina kao posljedica fast food hrane, slatkih gaziranih napitaka i premalo kretanja.

- Loše životne navike glavni su razlog dijabetesa tipa 2, od kojeg boljuje 85 posto svih dijabetičara. Kod tih se bolesnika razvila rezistencija stanica na inzulin ili gušterača proizvodi premalo inzulina, zbog čega šećer ostaje u krvi - kaže prof. dr. Izet Aganović iz Klinike za unutarnje bolesti KBC-a Rebro. Dodaje da bi uravnoteženom prehranom , tjelovježbom , uz što manje stresa i, dakako, nepušenje veći dio pacijenta mogao živjeti i bez tableta i bez inzulina. No, preporuke za promjenu načina života teško se ili nikako ne prihvaćaju. Osim toga, velik broj dijabetičara nema bolest pod kontrolom unatoč mogućnostima koje pružaju lijekovi i inzulinske injekcije.

Valja naglasiti da dijabetes 1 nije isto što i dijabetes 2. Naime, dijabetes 1 je autoimuna bolest kod koje gušterača proizvodi premalo inzulina ili ga uopće ne proizvodi, što znači da šećer iz krvi uopće ne može ući u stanice. Od te vrste dijabetesa obolijeva manji broj dijabetičara ili najviše do 10 posto. Procjena je da je takvih bolesnika u Hrvatskoj oko 17.000.

Ostavlja ozbiljne posljedice

S druge strane, znatno je češći dijabetes tipa 2, koji je uglavnom je povezan sa stilom života, odnosno s debljinom i premalo tjelesne aktivnosti te pušenjem. Premda kod takvih bolesnika gušterača proizvodi inzulin, stanice su na njega neosjetljive, a posljedica je ista kao kod dijabetesa tipa 1 jer šećer ostaje u krvi, a ne ulazi u stanice.

Najgore je, međutim, kaže prof. dr. Izet Aganović, što neliječeni ili loše liječeni dijabetes ima ozbiljne zdravstvene posljedice. Najčešće su kardiovaskularne bolesti, retinopatija (brojni problem s vidom, među kojima čak i sljepoća), problemi s bubrezima (dijabetička nefropatija), neuropatija (loša periferna cirkulacija) i dijabetičko stopalo. Sve te komplikacije dijabetesa nerijetko su i uzrok smrti dijabetičara, naglašava prof. dr. Aganović i ističe da je dobra kontrola šećera u krvi primarni cilj liječnika, a trebao bi biti i bolesnika. - U tom slučaju znatno se poboljšava kvaliteta života, smanjuje broj komplikacija i smrtnost dijabetičara - zaključuje prof. dr. Aganović.

Znate li što je inzulin?

Proteinski hormon inzulin omogućava da šećer iz krvi, kao glavni izvor energije, ulazi u stanice. Da bi to bilo moguće, gušterača ga mora stalno proizvoditi. No, nakon obroka, kad se razina šećera u krvi poveća zbog unošenja hrane, gušterača proizvodi veće količine inzulina i luči ga u krvotok. Na stanicama se nalaze inzulinski receptori koji otvaraju put za ulaz inzulina. Ako se taj ritam poremeti, šećer ostaje u krvi, organizam ne dobiva dovoljno energije i nastaje dijabetes.





DIJABETES U BROJKAMA

- 250 milijuna oboljelih u svijetu

- 200.000 oboljelih i Hrvatskoj

- 85 posto ima dijabetes tipa 2

- 10 do 15 posto ima dijabetes tipa 1

Prehrana dijabetičara

Dijabetička prehrana mora biti raznolika, s nekim ograničenjima, ali nikako dosadna i demotivirajuća. Dio hrane poput jako masnih sireva, majoneze, maslaca, pašteta, jela od bijelog brašna, slatkiša, gaziranih pića ipak ne bi trebali biti na jelovniku dijabetičara. Dnevni unos kalorija trebao bi se kretati od 1300 do 2300 kalorija dnevno.

Dopuštena hrana

- mlijeko i mliječni proizvodi s malo masnoće

- kruh od cjelovitog brašna

- krumpir u ljusci, tjestenina od cjelovitog brašna

- bob, grah, soja, slanutak

-svježe ili smrznuto povrće

- sirovo i neljušteno voće

- riba

- pileće, pureće, juneće i teleće nemasno meso

Prepoznajte simptome i spriječite komplikacije

Simptomi dijabetesa 1

- žeđ i suhoća usta

- umor i nedostatak energije

- stalna glad i želja za slatkom hranom

- nagli gubitak težine

- česte infekcije

Simptomi dijabetesa tipa 2

- prekomjerna žeđ i pojačano mokrenje

- trnci u rukama i nogama

- pogoršanje vida

- svrbež kože

- promjene na desnima

Komplikacije dijabetesa

- problemi sa srcem i krvnim žilama

- problemi s bubrezima

- problem s očima

- bolesti srca i krvnih žila

- smanjena cirkulacija

- impotencija

Idealne brojke za dijabetičare

krvni tlak

130/80

indeks tjelesne mase

do 25

hemoglobin

do 6

ukupni kolesterol

do 4

trigliceridi

do 2

‘dobri’ kolesterol

od 1

pušenje

0

Što dijabetičari moraju uvijek imati kod sebe

- glukometar ili mjerač šećera u krvi

- nekoliko trakica kojima će kontrolirati razinu šećera

- inzulin u penkali

- lijekove

Naučite živjeti zdravije

- treba imati šest manjih umjesto tri ili četiri velika obroka

- hrana mora biti raznolika s dosta voća i povrća

- ne preskakati obroke

- treba jesti integralne žitarice

- dnevno treba popiti oko dvije litre vode

- umjesto u kino prošetajte po parku ili krenite na izlet u prirodu

- dovoljno spavajte

- jedite više kuhanu nego prženu ili pečenu hranu

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. svibanj 2024 07:47