POČELA POLOVINOM KOLOVOZA

EPIDEMIJA OSPICA JOŠ NIJE GOTOVA Najveći broj grupiranog oboljenja u dvije obitelji, rodbinski su povezane, od 11 članova kućanstva oboljelo je njih 8

 Tomislav Kristo / CROPIX
 

Broj osoba oboljelih od ospica u Zagrebu i dalje je u porastu tako da se još ne može govoriti o završetku epidemije. Prema zadnjim brojkama, ove je godine zabilježeno 29 slučajeva oboljenja, od čega su dvije osobe zaražene početkom godine, i to izvan zemlje.

Kada govorimo o epidemiji koja je počela polovinom kolovoza, broj raste praktički svakodnevno tako da je trenutno 27 oboljelih.

Iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo kažu da se prikupljaju epidemiološki podaci i poduzimaju protuepidemijske mjere kako bi se zaustavilo širenje bolesti.

- Prema do sada prikupljenim podacima, vidljiva su dva grupiranja oboljelih u Zagrebu - grupiranje na radnom mjestu koje je krenulo od necijepljene mlade osobe te obiteljsko grupiranje u necijepljenoj višečlanoj obitelji - navode iz HZJZ-a.

Isto tako, nitko od oboljelih do sada nije razvio teže komplikacije do kojih može doći, a u prosjeku se događaju kod svake desete osobe.

Prvi slučajevi, koji su bili međusobno nepovezani, nametnuli su pitanje gdje je izvor zaraze, no kako su epidemiolozi i najavljivali, polako se dolazi do odgovora.

Kako je epidemija u Zagrebu, konkretne mjere poduzima zagrebački Zavod. Voditeljica Odjela za epidemiologiju Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar", prim. Mirjana Lana Kosanović Ličina, pojasnila je da je najveći broj grupiranog oboljenja u dvije obitelji.

- Riječ je o dvije obitelji koje su rodbinski povezane te je od ukupno 11 članova ta dva kućanstva, oboljelo osam osoba - navodi Kosanović Ličina.

Oboljele su dvije odrasle osobe i šestero djece, od kojih je najmlađe dijete u dobi od četiri godine.

- U tom slučaju djeca iz obitelji koja su vrtićke dobi nasreću ne pohađaju vrtić pa ne postoji opasnost u nekom takvom kolektivu. S druge strane, moram naglasiti, ali i upozoriti vrtiće da necijepljena djeca i ne bi smjela ići u vrtić - kaže epidemiologija Kosanović Ličina.

Djeca iz obitelji koja pohađaju školu uputila su epidemiologe u istragu svih ostvarenih kontakata.

- Poduzete su sve mjere kako bi se izvidjela situacija i kako bi se spriječilo širenje bolesti u školama koju djeca pohađaju. Tako da je provjeren status djece i učitelja, te svih kontakata koje su ostvarivali od vremena kada su zarazni za okolinu. Srećom, velika većina djece toga kolektiva je cijepljena, a nekolicina njih koja nisu promptno su cijepljena - kaže Kosanović Ličina.

Inače, u obiteljima u kojima su se proširile ospice nitko od ukućana nije cijepljen, što dodatno govori o tome koliko je važno cijepljenje kao jedina prava zaštita.

Naime, kada govorimo o ospicama, osobe su zarazne četiri dana prije i četiri dana nakon izbijanja osipa. Naravno, kada osip izbije, zaraženi više nisu u socijalnim kontaktima, tako da zapravo problem predstavlja vrijeme prije nego što je bolest dijagnosticirana.

Stručnjaci pojašnjavaju da ako se necijepljena osoba cijepi u roku od 72 sata od kontakta s oboljelim, bitno si smanjuje mogućnost oboljenja.

Ipak, s obzirom na velik broj oboljelih, teško je reći kada će epidemija završiti jer su ospice bolest koja se brzo širi. Upravo zato se o prestanku epidemije sa sigurnošću može govoriti tek dva tjedna od zadnjeg slučaja oboljenja jer bi to značilo da je prošla inkubacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 23:28