MENTALNO ZDRAVLJE

Eurobarometar: Covid i rat u Ukrajini negativno su utjecali na čak 62 posto građana Europske unije

Ilustrativna fotografija

 Elizaveta Galitckaia/alamy/alamy/profimedia/Elizaveta Galitckaia/alamy/alamy/profimedia
Građani EU kao uznemiravajuće događaje naveli su još i klimatsku krizu, nezaposlenost te troškove hrane i energije

Šezdeset dva posto građana Europske unije smatra da su na njihovo mentalno zdravlje negativno utjecali događaji poput pandemije covida i agresije na Ukrajinu, podaci su Eurobarometra objavljeni u ponedjeljak na početku petog Europskog tjedna mentalnog zdravlja.

Uz pandemiju covida i rat u Ukrajini, građani EU kao uznemiravajuće događaje naveli su još i klimatsku krizu, nezaposlenost te troškove hrane i energije, objavio je Nastavni zavod za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar".

Posebno se ističe da više od polovine ispitanika posljednjeg istraživanja EU barometra (2023.), koji su imali problema s mentalnim zdravljem, nije dobilo pomoć stručnjaka.

Europski tjedan mentalnog zdravlja obilježava se od 13. do 19. svibnja pod geslom "Bolje zajedno: Zajedničko stvaranje budućnosti mentalnog zdravlja", sa zadaćom podizanja svijesti, smanjenja stigme i diskriminacije te zagovaranja bolje zaštite mentalnog zdravlja.

Vezano uz podatke Eurobarometra, smatra se da je slična situacija diljem Europe te se stoga ističe potreba za promjenom odnosa prema mentalnom zdravlju.

Ovogodišnji Tjedan poslužit će kao platforma na kojoj se udružuju pojedinci i organizacije diljem Europe, a osim stručnjaka u proces donošenja odluka bit će uključene i osobe s poteškoćama mentalnog zdravlja.

Kroz zajedničko djelovanje, naglasak se stavlja na dostupnost usluga te prevenciju problema mentalnog zdravlja. Cilj je društvo koje promiče mentalno zdravlje za sve, intervenira rano kad se problemi pojave te pruža pristupačne i sveobuhvatne zdravstvene usluge onima kojima su potrebne.

Obilježavanje Europskog tjedna mentalnog zdravlja pokrenula je organizacija Mental Health Europe, koja želi osvijestiti da se mentalno zdravlje tiče svih nas te da svi imamo ulogu u stvaranju bolje budućnosti.

Nacionalni program Živjeti zdravo Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo pridružuje se obilježavanju Europskog tjedna mentalnoga zdravlja kroz različite aktivnosti uživo i na društvenim mrežama. Uz HZJZ, partneri su još i Služba za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" te Hrvatski savez udruga za mentalno zdravlje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. svibanj 2024 14:11