OTKRIĆE STRUČNJAKA

Evo zašto su nam zubi žuti: ‘Krivo ih perete, ako ne napravite jednu stvar na početku, bit će još gore...‘

 -/Wavebreak/Profimedia/-/wavebreak/profimedia
Nije upitna samo tehnika četkanja, problem je i ako zube perete prebrzo nakon jela, tvrdi dr. Ferakh Hamid

Znam zašto su vam zubi žuti, upozorava dr. Ferakh Hamid, stomatolog iz Ujedinjenog Kraljevstva s više od 20 godina iskustva, a njegov apel prenose britanski mediji. Hamid pacijentima naime savjetuje da prije pranja zubi pravilno namoče četkice, inače će im se žutilo pojačati. Nanošenje paste za zube izravno na četkicu, bez dovoljno vode, samo će, kaže pogoršati stvari, piše Daily Mail.

Također je upozorio na još jednog redovitog uzročnika problema, a to je da se zubi peru prebrzo nakon jela. Kaže da žutilo može uzrokovati i konzumacija kisele hrane, kao što su umak od rajčice ili sok od naranče.

"Pranje zubi na određene načine, primjerice bez vode ili odmah nakon konzumacije kisele hrane, moglo bi zapravo učiniti da s vremenom oni izgledaju manje bijeli", rekao je dr. Hamid, voditelj Aesthetique Dental Carea u Velikoj Britaniji.

Nadodaje kako se četkanjem zubi na suho mogu riješiti neke površinske mrlje, ali sam zub ostaje neopran. Nakon konzumiranja kisele hrane, koja nagriza zaštitni sloj zuba, caklinu, oni bi mogli biti preslabi za četkanje.

"Kisela hrana može nagrizati vašu caklinu, pa ako perete zube odmah nakon što ste ih oslabili kiselinama, samo ćete tu kiselinu dodatno pomicati i razmazivati po ustima, stoga nema koristi od samog četkanja. Pranje zubi odmah nakon jela kisele hrane otkriva žuti sloj ispod i čini da vaši zubi izgledaju žućkastije nego prije", rekao je dr. Hamid.

Međutim, ne slažu se svi s dr. Hamidom o problemu suhog četkanja zubi.

"Dodavanje vode na četkicu za zube previše omekšava čekinje, čineći ih manje učinkovitima protiv plaka", napisao je dr. Michael Formenius, stomatolog iz Dubaija, u online pitanjima i odgovorima.

Iz tog je razloga dr. Formenius rekao kako on svojim pacijentima preporučuje suho četkanje zuba, no dr. Hamid mu se suprotstavlja te navodi brojne razloge zašto bi četkicu trebalo močiti.

"Kada se četkica namoči, čekinje postaju mekše, stoga su nježnije na zubima i desnima, što smanjuje upale i iritacije", pojasnio je.

Kako kaže, za bisernobijeli osmijeh zube je potrebno prati dva puta dnevno po dvije minute, a ističe kako je vrlo bitno da se i sam jezik čisti jednom dnevno. Ističe kako su za osmijeh iz snova također neophodni redoviti posjeti stomatologu.

"Ako se pridržavate ovih koraka i uputa, to će vam pomoći da smanjite probleme koje imate sa zubima te će vam omogućiti osjećaj svježine u ustima", završio je dr. Hamid.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 22:10