NAKON FATALNE NESREĆE

FANTASTIČAN OPORAVAK MLADIĆA KOJI JE SKOČIO U MORE I SLOMIO VRAT Pobijedio paralizu zahvaljujući čipu u mozgu: 'Ovo je ludo!'

 REUTERS
Revolucionarni čip implantiran u mozak vratio je kvadriplegičaru kontrolu nad rukom

Prije pet godina mladi američki brucoš Ian Burkhart (24) zaronio je na plaži Outer Banks i doživio fatalnu nesreću slomiviši vrat nakon što je udario u greben na morskom dnu. Ostao je kvadriplegičar, trajno izgubivši mogućnost pokreta u rukama i nogama. Prije dva dana liječnici su izvijestili da Ian ponovo ima kontrolu nad desnom rukom i prstima zahvaljujući tehnologiji kojom uspijeva prenositi svoje misli izravno na mišiće u ruci i zaobići ozljedu kralježnice.

Liječnici su prije dvije godine Ianu implantirali čip u mozak. Nakon toga su slijedile mukotrpne i dugotrajne vježbe u laboratoriju gdje je njegov implantat bio spojen na računalo. Ponavljanjem i upornim vježbanjem te usredotočenošću svojih misli na kraju je desnom rukom uspio uliti tekućinu iz boce u čašu, uzeti slamku i promiješati napitak. Čak je u stanju igrati i videoigrice.

Dešifriranje signala

“To je ludo!”, kaže Ian. Naime, njegova je ozljeda bila vrlo teška jer je bio paraliziran od prsa prema dolje. Ostala mu je samo djelomična mogućnost pokreta u ramenima. Nova tehnologija nije lijek za paralizu jer Ian može koristiti ruku samo kada je spojen na računalo u laboratoriju. Istraživači kažu da slijedi još puno posla prije nego što sustav bude mogao pružati značajnu neovisnost u pokretima. No, ističu da neurološki inženjering brzo napreduje, a koristeći implantate u mozgu znanstvenici mogu dešifrirati moždane signale i uskladiti ih sa specifičnim pokretima.

“To što smo pokazali vrlo je impresivno, to je napredak prema cilju, odnosno većoj samostalnosti pacijenata”, rekao je Rajesh Rao, direktor Centra za senzornomotorički inženjering na Sveučilištu u Washingtonu. “Bio sam na pravom mjestu u pravo vrijeme”, kaže Ian.

Pokušaj da se pomogne Ianu krenuo je prije dvije godine izoliranjem dijela njegova mozga koji kontrolira pokrete ruku. Riječ je o području poznatom kao motorički korteks na lijevoj strani mozga odmah iznad uha. “Čak sat i pol tijekom operacije tražili smo točno mjesto”, rekao je Ali Rezai, kirurg i direktor Ohio State centra za neuromodulaciju. Potom mu je implantiran čip s 96 vlakana, u obliku mikroelektroda, koji bilježi otpuštanje pojedinih neurona.

Mukotrpne vježbe

Nakon operacije slijedila je rehabilitacija, odnosno vježbe za ruku dok je čip bio povezan s računalom. Istodobno su stručnjaci “u hodu” prilagođavali cijeli sustav ovisno o signalima.

Ian kaže da je morao biti jako koncentriran ne bi li mogao učiniti ono što je inače prije nesreće bilo moguće bez ikakva razmišljanja. Nakon godinu dana vježbe mogao je uzeti bocu i uliti tekućinu u čašu. Liječnici očekuju da bi uskoro mogla biti dostupna i bežična tehnologija, ali činjenica je da su uspjeli dokazati kako uz pomoć tehnologije mogu smanjiti tešku invalidnost, odnosno kao u Ianovu slučaju kvadriplegičara pretvoriti u tetraplegičara.

Budućnost je bežična tehnologija

Prof. dr. Darko Chudy, neurokirurg iz KB Dubrava, kaže kako je oporavak ovog pacijenta jedan je od pravaca kojim ide neuroznanost kako bi sanirala teške ozljede leđne moždine. - Na ovaj način se zaobilaze ozljede tako da računalo “prevodi” misli pacijenta koje onda prenosi prema mišićima tako da pacijent pokreće svoju ruku uz pomoć tehnologije. Time se ozljeda zaobilazi. Budućnost je minijaturizirati ova tehnička rješenja, ostvartiti bežičnu komunikaciju i omogućiti takvim pacijentima kretanje uz pomoć vlastitog tijela. Drugi put je biološko rješenje, odnosno regeneracija leđne moždine uz pomoć matičnih stanica, kao i stanica njušnog živca - objasnio je dr. Darko Chudy.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 03:30