UPOZORENJE

Farmaceutska kompanija izvijestila HALMED: Lijek protiv pojačanog rada štitnjače može izazvati ozbiljne nuspojave

Ilustracija
 Ilustracija / Profimedia, Sciencephoto RF

Farmaceutska tvrtka Jadran galenski laboratorij izvijestila je Hrvatsku agenciju za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) te Europsku agenciju za lijekove (EMA) o riziku nastanka akutne upale gušterače kod nekih pacijenta koji koriste lijekove koji sadrže karbimazol ili tiamazol (Athyrazol) za liječenje hipertireoze, odnosno pojačanog rada štitnjače.

Riječ je o bolesti koja je posljedica pretjerane aktivnosti štitne žlijezde koja se najčešće pojavljuje kod odraslih žena u dobi od 30 do 50 godina, odnosno njih oko 2 posto ima problema s hormonima štitnjače. Osim upale gušterače, lijek može štetiti nerođenom djetetu ako ga žena uzima tijekom trudnoće. Upozorava se da bi žene, dok uzimaju lijek, trebale koristiti kontracepciju jer lijek može uzrokovati malformaciju ploda.

Proizvođač ističe da je akutna upala gušterače zabilježena nakon liječenja tim lijekom te preporučuje da se terapija prekine ako se pojavi ta nuspojava. Osim toga, rezultati epidemioloških ispitivanja također su pokazali povezanost primjene karbimazola ili tiamazola i pojave urođenih malformacija kod djece ako se primjenjuju tijekom trudnoće, osobito u prvom tromjesečju i u visokim dozama. Zato se ženama preporučuje upotreba kontracepcije tijekom liječenja. Ako je baš nužna primjena lijeka tijekom trudnoće, mora se raditi pojedinačna procjena omjera koristi i rizika za svaku pacijenticu.

Među malformacijama koje su prijavljene nadležnim agencijama spominju se nedostatak kože na pojedinim dijelovima tijela, najčešće na glavi, defekti abdominalnog zida i probavnog trakta, pa i jednjaka, kao i problemi sa srcem. Ako je terapija neizbježna, preporuka je redovito praćenje majke i nerođenog djeteta. To je razlog zbog kojeg se preporučuje kontracepcija i po mogućnosti "skidanje" trudnica s tih lijekova. U svakom slučaju, očito je nužan oprez s primjenom toga lijeka, pa su pismo o rizicima njegove primjene dobili i liječnici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. ožujak 2024 13:30