ŠOK NA INTERNETU

FOTO: MAJKA U 9. MJESECU TRUDNOĆE DIŽE UTEGE Što kažu kritičari, a što liječnici?

 Nick Stern
Lea-Anne je svega 2 tjedna udaljena od termina poroda, a na Facebook stranici Crossfita objavljene su njezine fotografije dok u teretani vježba s utezima

Za većinu žena visoki stupanj trudnoće, točnije 8,5 mjeseci, znači oprez na svakom koraku, izbjegavanje velikih fizičkih napora i u većini slučajeva izležavanje pred TV-om ili u društvu dobre knjige.

No ne i za 35-godišnju Lea-Anne Ellison, bodybuildericu iz Los Angelesa koja je na Facebooku izazvala pravu bujicu oprečnih reakcija na ono što čini.

Naime, Lea-Anne je svega 2 tjedna udaljena od termina poroda, a na Facebook stranici Crossfita objavljene su njezine fotografije dok u teretani vježba s utezima.

Foto: Nick Stern

Fotografija Nicka Sterna je prikupila više od 16 tisuća "lajkova", ali i cijeli niz komentara - neki od njih su izrazito negativni jer, kako tvrde, majka će naštetiti svom nerođenom djetetu, dok su drugi sasvim suprotni i u cijelosti je podržavaju, a neki od njih su, kako navode, i sami liječnici.

- Ovo je stvarno bolesno. Nadam se da trudnice diljem svijeta neće pokušati napraviti ovakvo sranje - napisala Amanda Cinq-Mars.

- Vrlo je sebična jer ugrožava tuži život zbog osobne zadovoljštine - napisao je pak drugi komentator.

S druge strane ima i mnogo onih koji su puni podrške za buduću majku.

- Bravo, samo tako naprijed. Izgledaš sjajno. Mnogo bolje od debelih trudnica s visokih tlakom i dijabetesom koje se uspušu od kratkog hoda uz stepenice - napisala je Katy McNiff Nicholas.

U konačnici, i sama Ellison se osvrnula u komentarima ispod slike napisavši: - Želim zahvaliti svima na njihovim lijepim riječima i podršci.

Liječnici su ustvrdili da dizanje utega i vježbanje u odmaklom stadiju trudnoće ne bi trebalo dovesti do nikakvih zdravstvenih problema za majku niti nerođenu bebu ako se majka ranije aktivno bavila sportom ili vježbanjem. No napominju da bi trenerima trebale kazati za trudnoću, kako bi se za njih mogle prilagoditi vježbe.

- Shvaćam zašto su ljudi možda zabrinuti, ali ako žena ne želi prestati vježbati - to je u redu, kazala je Janet Fyle s Royal College of Midwives.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 13:35