U PAKLU ZBOG LJEPOTE

FOTO: ŠOKANTNE ISPOVIJESTI HRVATICA NAKON TRETMANA BOTOKSOM 'Počela sam vrištati. Znala sam da umirem. Zadnjim atomima snage nazvala sam liječnika...'

 Nova TV
 

Oduzimanje udova, tremori, bolovi u cijelome tijelu, nesvjestice, povraćanje i slabost - ovo su samo neke od teških nuspojava koje opisuju žene nakon tretmana injekcijama botoksa. Tvrde kako im je tretman peglanja bora život pretvorio u noćnu moru, a "Provjereno" Nove TV u četvrtak navečer donosi njihove šokantne ispovijesti.

Na dnevnoj bazi koriste ga milijuni. Funkcionira tako da blokira vezu između živaca i mišića, pa mišići više ne mogu raditi. U Americi je zabilježeno više od 30 smrtnih slučajeva koji se dovode u vezu s injekcijama botulin toksina. Proizvođač je isplaćivao milijunske odštete, udruge za zaštitu potrošača prosvjedovale su pa izborile da na bočici stoji - kosturska glava. U Europi te oznake nema, a iako je na HALMED-ovim stranicama popis nuspojava podugačak, u praksi se o njima ipak ne priča.

Nova TV

Nova TV

Nova TV

- Doživjela sam trnjenje usana, jezika, oduzimanje ruku, trnjenje nogu, tremore. Počela sam vrištati. Znala sam da umirem. Zadnjim atomima snage nazvala sam liječnika i rekla da se nešto događa, da mi se oduzimaju noge, tad više nisam mogla ni govoriti. Trzala sam se. Cijelo tijelo mi je poskakivalo, dakle, kao da se radi o konvulzijama - potresna je to priča jedne od sugovornica, mlade znanstvenice iz Zagreba. Bio joj je to četvrti posjet doktoru za ljepotu, a pola sata nakon injekcije - osobu koja je bila, zauvijek je izgubila.

- Ubrzo sam počela čuti tutanj u glavi, vrućinu u glavi, udarac u prsa, nemogućnost disanja pa jedno 15-ak simptoma koje nikad nisam osjetila. Pet minuta je bilo tako, pet minuta je bilo dobro i opet 5 minuta napadaj - govori. Stanje joj se iz dana u dan pogoršavalo, medicinska dokumentacija se množila, a liječnici su je uvjeravali kako joj nije ništa.

- Izgubila sam 10 kilograma u mjesec dana, prekrila sam se ranama. Mrvili su mi se zubi. Ispala mi je polovica kose. Ja sam gotovo u cijelosti izgubila vid na jedno oko - priča.

Smogla je snage i sama krenula u istraživanje. Bila je uvjerena kako je njezino stanje posljedica injekcije botoksa. Uz pomoć liječnice, putem Facebooka se povezala s ljudima koji imaju iste simptome i shvatila kako nije sama, a jedna od žrtava ima i dokaz da joj je nakon dugo vremena botulin toksin pronađen u krvi. Krv je testirana u poljskom nacionalnom veterinarskom institutu, a nitko drugi u Europi, tvrdi, taj test nije htio napraviti.

- Kako je moguće da je lijek dopušten, a nije napravljena farmakokinetička studija, da se ne zna što se s botulinom toksinom događa u tijelu, odnosno kad se izlučuje, kako se izlučuje i izlučuje li se uopće - kaže znanstvenik Zdravko Lacković, a isto su potvrdili i iz HALMED-a. Unatoč tome, u nekoliko poliklinika, koje je kontaktirala ekipa "Provjerenog", tvrde kako je postupak potpuno siguran.

Cijelu priču pogledajte u četvrtak na Novoj TV nakon utakmice Hrvatska - Španjolska u 23.05 sati.

Nova TV

Nova TV

Nova TV

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 19:06