MISTERIOZNI ZVUKOVI

'GLAVA ĆE MI EKSPLODIRATI' Ako vam netko to kaže, vjerujte mu. Jer taj sindrom doista postoji

'Glava će mi eksplodirati', sigurno ste to znali čuti od svoje majke, no to bi značilo samo da je umorna ili je more neke brige, u najgorem slučaju radilo se o razarajućoj glavobolji.

No, 'sindrom eksplodiranja glave' nije šala, takav sindrom doista postoji, no ne radi se o doslovce eksploziji glave, naravno.

'To je provokativan i nedovoljno istražen fenomen', rekao je psiholog Brian Sharpless sa Sveučilišta u Washingtonu. Nakon što je proučio nedavno provedena istraživanja Sharpless je ustanovio da oni koji pate od takvih glavobolja u periodu buđenja proživljavaju zvukove koji odjekuju poput eksplozije. Ti su zvukovi najviše nalik na one koje proizvode glasne petarde ili pucnjevi iz vatrenog oružja.

Jutarnji.hr ima rubriku Jutarnji doktor kojoj možete pristupiti na adresi doktor.jutarnji.hr

'Promatrao sam ljude tijekom sna kojima se takvo stanje ponavlja i do sedam puta u tijeku jedne noći', rekao je Sharpless. No neki drugi znaju to osjetiti i čuti samo jednom u tijeku života, a neki baš nikad'.

Kao posljedica tih nelagodnih iskustava može se pojaviti strah od uspavljivanja, te narvno strah od same boli koja se može pojaviti za vrijeme 'ekslozivnih epizoda'. iako sama buka koju oboljeli čuju nije opasna postavlja se pitanje: zašto uopće dolazi do takvih stanja?

Stručnjaci ne znaju točan odgovor. 'naša najbliža procjena bila bi da organizam ne utone u san u odgovarajućem trenutku. Umjesto da se isključe, određene grupe neurona budu još aktivne i to uzrokuje buku koju oboljeli čuju. Najčešće se to događa ženama starijima od 50 godina, no zabilježeni su i slučajevi koji nisu unutar te rodne i dobne skupine.

zapravo, to stanje barem jednom u životu proživi i do 10 posto ljudi, piše eMaxHealth . Najbolji dosad ustanovljeni način da si pomognete je da ste svjesni da, iako nelagodno, to stanje nije opasno i ne može vam naškoditi.

Jutarnji.hr ima rubriku Jutarnji doktor kojoj možete pristupiti na adresi doktor.jutarnji.hr

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 15:24