SAVRŠENO UIGRANI

Golemi uspjeh KB Merkur, jednom čovjek transplantirali su odjednom čak pet organa: ‘Donor je iz Osijeka...‘

 Vedran Peteh/Cropix
‘Uspjeli smo sve obaviti u manje od šest sati‘, rekao nam je doktor Stipislav Jadrijević, vođa tima, koji je i izveo samu operaciju prije tri dana

U Kliničkoj bolnici Merkur obavljena je multivisceralnu transplantacija pet organa kod jednog čovjeka. Prvi je to puta u regiji da je učinjena takva operacija. O stručnosti tima KB Merkur najbolje govori činjenica kako se takav tip operacije izvodi samo u 11 europskih centara, a godišnje ih se u prosjeku izvede svega desetak.

Pacijent, rođen 1969. godine, dobro se oporavlja, a transplantirane su mu jetra, gušterača, želudac tanko i debelo crijevo. Donor organa je iz Osijeka.

image
Vedran Peteh/Cropix

- Ovo je uspjeh cijelog tima. Kada transplantacija krene nemate puno vremena. Svi smo, od vozača koji prevoze organe iz Osijeka do kirurga, morali biti savršeno uigrani. Uspjeli smo sve obaviti u manje od šest sati - rekao nam je doktor Stipislav Jadrijević, vođa tima, koji je i izveo samu operaciju prije tri dana.

image
Vedran Peteh/Cropix

U posljednjih tjedana u zagrebačkoj bolnici Merkur izvedeno je 12 transplantacija organa u sedam primatelja. U zadnjih 25 godina u Merkuru je obavljeno preko 1800 transplantacije jetre, 700 transplantacija bubrega, 220 gušterače i 4 transplantacije crijeva. Posljednja multivisceralnu transplantacija organa u Merkuru dogodila se 2022, tada je u pitanju bilo tri organa, a pacijent je danas u dobrom fizičkom stanju.

Posebno treba zahvaliti donorima, bez njih transplantacije nema, a donori možemo biti svi, poručili su iz tima KB Merkur, baš na Nacionalni dan darivanja i presađivanja organa i tkiva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. svibanj 2024 17:36