ŽCGO KAŠTIJUN

Građani izluđeni zbog neugodnih mirisa, a načelnica Sektora tvrdi: ‘Kaštijun je kao apoteka!‘

Grad Pula je većinski vlasnik ŽCGO Kaštijun.
Sve analize i nadzori pokazali su da nema štetnog utjecaja na zdravlje stanovnika, tvrde iz HZZJZ-a.

Gospodarenje otpadom u Istri, s posebnim naglaskom na rad Županijskog centra za gospodarenje otpadom Kaštijun bila je tema današnje sjednice Skupštine Istarske županije, na kojoj su stručnjaci pohvalili rad centra. Tematska je sjednica sazvana nakon što su mještani koji žive u njegovoj neposrednoj blizini već nekoliko puta putem prosvjeda i javnih istupa iskazali svoje nezadovoljstvo zbog širenja neugodnih mirisa iz centra, posebno tijekom ljeta. Načelnica Sektora za fondove EU pri Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Maja Feketić, rekla je za njega da je apoteka.

- Kaštijun je apoteka i u to su se mogli uvjeriti svi koji su ga posjetili. Imate Kaštijun s kojim se možete hvaliti, dok su ostale županije, osim Istarske i Primorsko-goranske, tek u procesu projektiranja. Imate takvu prednost pred svima! Centar je moderna tvornica, u kojoj se prerađuje otpad, a što se tiče neugodnih mirisa oni će se riješiti izgradnjom kompostana i sortirnica. Kaštijun je projekt Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a nadležno Ministarstvo i Fond uvijek će biti uz Kaštijun, istaknula je načelnica dodajući kako joj je žao što stručnjakinja poput Vesne Dukić više nije na čelu tvrtke Kaštijun.

Istarski župan Boris Miletić podsjetio je na 2018. godinu kada je u pogon pušten ŽCGO Kaštijun kao najmodernije postrojenje za obradu otpada po uzoru na najrazvijenije europske zemlje. ŽCGO Kaštijun realiziran je sukladno Nacionalnoj strategiji zbrinjavanja otpada u RH, investitor je bio Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Republike Hrvatske, a financiranje je bilo u omjeru 66,47% EU (IPA sredstava), 9,51% iz nacionalnog Fonda i 24,02% iz lokalnih izvora.

- Kaštijun je dovršen, on je tehnički i tehnološki realiziran čak iznad standarda iz studije i projektne dokumentacije. U njega će i dalje trebati povremeno ulagati, ali u tekuće potrebe i njegovu nadogradnju i optimizaciju. Povremenu pojavu neugodnih mirisa potrebno je rješavati van Kaštijuna, u gradovima i općinama, koji su osnivači trgovačkih društava čija je djelatnost gospodarenje otpadom. To su u prvom redu pitanja drastičnog smanjivanja biorazgradivog otpada i prevelikih količina miješanog komunalnog otpada u srpnju i kolovozu, kazao je župan Miletić, koji se potom osvrnuo i na ne tako davnu prošlost i staro odlagalište Kaštijun, odnosno deponij na kojem se smeće samo gomilalo i zakopavalo u zemlju. Takav način odlaganja otpada je, smatra župan, primitivan, opasan po zdravlje građana i naš okoliš jer podrazumijeva prikupljanje i odlaganje otpada bez ikakve obrade.

Službenik koji privremeno obavlja poslove pročelnika Upravnog odjela za održivi razvoj Mirko Radolović održao je prezentaciju o Kaštijunu u kojoj je podrobnije objasnio sam projekt gradnje Centra i 6 pretovarnih stanica (Buzet, Labin, Pazin, Poreč, Rovinj i Umag), a čiji je nositelj bio Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Osvrnuo se i na samo postrojenje za obradu komunalnog otpada (MBO), koji se sastoji od biološkog i mehaničkog procesa obrade, potom na problematiku pojave neugodnih mirisa, kao i na poduzete aktivnosti optimizacije s ciljem sanacije i sprječavanja neugodnih mirisa. Također, Radolović je istaknuo kako Kaštijun d.d. ima obvezu mjerenja emisija i praćenje stanja okoliša prema Rješenju o okolišnoj dozvoli za Županijski centar za gospodarenje otpadom Kaštijun, a čiji se rezultati objavljuju na mrežnoj stranici tvrtke. O ovom potonjem je govorio i ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Istarske županije Aleksandar Stojanović koji je podnio izvješće o provođenju Programa praćenja utjecaja na zdravlje mještana u blizini zone gospodarenja otpadom Kaštijun, a koje vrše nezavisni stručnjaci. Sukladno Programu, prate se i pratit će se kvaliteta podzemnih voda, stanje otpadnih voda, kvaliteta tla, kvaliteta zraka (mjerenje koncentracije lebdećih čestica i koncentracije pojedinih metala, provodi NZZJZ Primorsko-goranske županije). Sve provedene analize, kao i inspekcijski nadzori mjerodavnih institucija, ukazuju da ŽCGO Kaštijun nema negativnog utjecaja na zdravlje mještana koji žive u neposrednoj blizini.

Župan Miletić se osvrnuo i na prijedlog o budućim lokacijama na kojima bi se izgradile sušiona za fekalni mulj, bioplinsko postrojenje za zbrinjavanje biološkog otpada, kao i sortirnice, naglasivši da iste ne bi trebale biti određene od strane politike, već temeljem stručne podloge. Bivši župan, sada županijski vijećnik Ivan Jakovčić je pak kazao da je zatvaranje Kaštijuna, što je predložio vijećnik Danijel Ferić, besmislica.

- Grad Pula je većinski vlasnik ŽCGO Kaštijun, a na vlasti u Puli su koalicija Nezavisna lista Filipa Zoričića-SDP-MOŽEMO! koja treba donijeti odluku o zatvaranju Kaštijuna jer u suprotnome obmanjujete građane - poručio je Jakovčić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. veljača 2024 06:10