PUTIN NE PRAŠTA

Gradonačelnik najzagađenijeg grada na svijetu pod istragom, nije teško pogoditi zbog čega

Ekocid u Norilsku
 Irina Yarinskaya
Gradonačelnik ‘nije organizirao kontrolu i nadzor okoliša i nije predvidio događaje i posljedice‘ katastrofe, navodi se u priopćenju

Gradonačelnik Noriljska, grada na Arktiku u blizini kojega se dogodilo nezapamćeno onečišćenje prirode, pod istragom je, rekle su u četvrtak ruske vlasti.

Istraga protiv Rinata Ahmetčina vodi se zbog "nemara" i "nesposobnosti da obavlja svoju dužnost u kriznoj situaciji", navodi se u priopćenju ruskog istražnog povjerenstva.

"Ahmetčin, znajući kolika je količina goriva istekla iz spremnika, nije poduzeo potrebne korake kako bi reagirao na kriznu situaciju", dodaje povjerenstvo ocijenivši da nije pravodobno organizirao spasilačku akciju.

Gradonačelnik "nije organizirao kontrolu i nadzor okoliša i nije predvidio događaje i posljedice" katastrofe, navodi se u priopćenju.

Ako ga proglase krivim, prijete mu visoka novčana kazna, "društveno koristan" rad i šest mjeseci zatvora. Termocentrala iz koje se izlila nafta udaljena je desetak kilometara od Noriljska, industrijskog grada s oko 180.000 stanovnika.

U srijedu su uhićena trojica čelnika podružnice velike rudarske kompanije Norilsk Nikela u čijem je vlasništvu centrala. Optuženi su da su nastavili koristiti spremnik koji nije bio ispravan i za koji je još 2018. utvrđeno da se mora popraviti. Prijeti im petogodišnja zatvorska kazna.

Dana 29. svibnja 21.000 tona goriva izlilo se iz spremnika termocentrale u rijeku Ambarnaju i na okolno područje, obojivši je u tamnocrveno.

Ruski predsjednik Vladimir Putin proglasio je izvanredno stanje i ukorio oligarha Vladimira Potanjina, direktora Norilsk Nikela.
Kompanija smatra da je nesreću uzrokovalo topljenje permafrosta - sloja zaleđenog tla - koje je posljedica klimatskih promjena, zbog čega su se srušili potpornji na kojima je bio spremnik.

Ovo je jedno od najgorih onečišćenja ugljikovodicima na ruskom Arktiku, osjetljivom području gdje su brojna nalazišta rudače, plina i nafte, a onečišćenje je problem prisutan od sovjetskih vremena.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. studeni 2023 18:21