NEVIĐENA EPIDEMIJA

HITNO UPOZORENJE LIJEČNIKA 'Opasni se virus potpuno oteo kontroli, trebamo pomoć odmah!'

Organizacija Liječnici bez granica (MSF) objavila je dramatično upozorenje da se virus ebole, koji proteklih nekoliko mjeseci hara zapadom Afrike, potpuno oteo kontroli.

'Imamo sve manje resursa za borbu sa zarazom, potrebno nam je više ljudi. Upravo je počeo drugi val epidemije i što se nas ovdje tiče, stvar je totalno izmaknula kontroli', izjavio je jedan od čelnika MSF-a Bart Janssens, koji upravlja timom od 40-ak medicinara u četirima centrima raspoređenima po Gvineji i Sierra Leoneu.

'Situacija je uistinu jako hitna i za rješavanje je potreban i angažman političara. U suprotnome, virus će se širiti i dalje i u još više zemalja', upozorio je Janssens, kritizirajući pritom i Svjetsku zdravstvenu organizaciju (WHO) zbog spore reakcije.

U WHO-u na prozivke MSF-a zasad ne reagiraju, ali prije nekoliko dana glasnogovornica te UN-ove agencije priznala je da je trenutna situacija jedan od najvećih izazova u povijesti borbe s ebolom.

Zaraza je krenula u Gvineji krajem prošle godine, a nakon što se činilo da se situacija počela smirivati, virus se naglo počeo širiti po okolnim državama. Nedavno su prvi slučajevi zabilježeni i u milijunskoj Monroviji, glavnom gradu Liberije, države u kojoj MSF još nije uspostavio nijedan centar za tretman zaraženih.

Najveći problem predstavlja činjenica da na ovom području ebole dosad nije bilo tako da je stanovništvo slabo upoznato sa simptomima zaraze i nerijetko se liječnicima javljaju prekasno, a ni svi liječnici ne prepoznaju o čemu je riječ iz prve.

Dosad je umrlo više od 330 ljudi, čime je nadmašena zloglasna epidemija 1978. godine, kada je na području današnje Demokratske Republike Kongo virus ebole ubio najmanje 280 osoba.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 02:58