StoryEditor
HALMED

HRVATSKA I EUROPSKA AGENCIJA ZA LIJEKOVE REAGIRALI NA VIJESTI O IBUPROFENU I KORONAVIRUSU 'Nema znanstvenih dokaza za tvrdnje koje su objavljene'

 
Ilustracija
 AztecBlue / Alamy / Alamy / Profimedia

Hrvatska agencija za lijekove (HALMED) objavila je u srijedu kako trenutno ne postoje razlozi da pacijenti koji uzimaju ibuprofen uslijed eventualne zaraze koronavirusom prekinu svoje liječenje, što je posebno važno za pacijente s kroničnim bolestima.

To je, priopćili su iz HALMED-a, posebice važno za bolesnike koji primjenjuju ibuprofen ili druge nesteroidne protuupalne lijekove u liječenju kroničnih bolesti.

Iz HALMED-a poručuju kako se pacijenti koji imaju pitanja u vezi primjene lijeka trebaju obratiti svom liječniku ili ljekarniku. Ističu kako je ibuprofen odobren kao lijek za liječenje boli u većini država članica EU te kao lijek za snižavanje povišene tjelesne temperature (antipiretik) u nekim državama. Također se koristi  za liječenje artritisa i reumatskih stanja.

Europska agencija za lijekove (EMA) priopćila je u srijedu da nema znanstvenih dokaza koji potvrđuju da je štetno uzimati popularni protuupalni lijek ibuprofen protiv koronavirusa.

Agencija je priopćenjem htjela ispraviti netočnu informaciju koja kruži društvenim mrežama.

"Trenutno nema znanstvenih dokaza koji bi utvrdili vezu između ibuprofena i pogoršanja bolesti COVID-19", objavila je EMA. "Prilikom snižavanja temperature ili ublažavanja boli kod bolesti COVID-19, pacijenti i zdravstveni radnici trebali bi razmotriti sve dostupne mogućnosti liječenja", uključujući ibuprofen pa i paracetamol, najčešće korišten lijek protiv bolova.

Ljekarne i trgovine u nekim zemljama počele su ograničavati prodaju paracetamola zbog nestašice lijeka uzrokovane gomilanjem zaliha.

Prilikom započinjanja liječenja za povišenu tjelesnu temperaturu ili bol povezanu s koronavirusom, dodaju, pacijenti i zdravstveni djelatnici trebaju razmotriti sve dostupne terapijske opcije, uključujući paracetamol i nesteroidne protutupalne lijekove.

U informacijama o lijeku navedeni su podaci o djelotvornosti primjene određenog lijeka i mogućim nuspojavama, koji se trebaju uzeti u obzir zajedno s nacionalnim smjernicama za liječenje koje većinom preporučuju paracetamol kao prvu terapijsku opciju kod boli ili povišene tjelesne temperature.

U skladu s nacionalnim smjernicama za liječenje, pacijenti i zdravstveni djelatnici mogu nastaviti s primjenom nesteroidnih protutupalnih lijekova poput ibuprofena, u skladu s podacima navedenima u informacijama o lijeku. Trenutačno dostupni podaci ukazuju na to da se ti lijekovi trebaju koristiti u najmanjoj učinkovitoj dozi kroz najkraće moguće razdoblje.

Povjerenstvo za ocjenu rizika na području farmakovigilancije (PRAC) pri EMA-i započelo je u svibnju 2019. ocjenu podataka o nesteroidnim protuupalnim lijekovima ibuprofenu i ketoprofenu slijedom ankete koju je provela Francuska agencija za lijekove (ANSM).

Anketa sugerira dao primjena tih lijekova dovodi do pogoršanja vodenih kozica i nekih bakterijskih infekcija. Informacije o lijeku velikog broja ovih lijekova otprije sadrže upozorenje kako njihov protuupalni učinak može prekriti simptome pogoršanja infekcija. PRAC analizira dostupne podatke kako bi utvrdio jesu li potrebne dodatne mjere.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. rujan 2020 18:47