FORUM CROMed-USA

Hrvatski liječnici u SAD-u žele unaprijediti medicinsko obrazovanje u Hrvatskoj

Ksenija Kos

 

 Damir Krajac/Cropix
Specijalizacije se u SAD-u provode prema nastavnim planovima i programima utemeljenim na kompetencijama, kaže dr. Ksenija Kos

Kako unaprijediti obrazovanje kliničara u Hrvatskoj, pitanje je u fokusu rasprava na forumu "Inovacije u medicinskoj edukaciji" koji se danas održava u Zagrebu. Forum organizira CroMed-USA, neprofitna udruga hrvatsko-američkih liječnika obučenih u SAD-u, koji se trenutno bave kliničkom medicinom, znanošću ili podučavaju medicinu u Americi. Forum je namijenjen studentima, specijalizantima, medicinskim edukatorima u pretkliničkim i kliničkim disciplinama, kao i zdravstvenim djelatnicima iz svih područja medicine, a na njemu će govoriti istaknuti hrvatski i američki stručnjaci.

image

Forum: Inovacije u Medicinskoj Edukaciji

Damir Krajac/Cropix
image

Sudionici foruma

Damir Krajac/Cropix
image

Ksenija Kos

Damir Krajac/Cropix

- Odlučili smo pokrenuti diskusiju o medicinskoj edukaciji u Hrvatskoj. U razgovoru s našim kolegama u Hrvatskoj htjeli bismo prikazati na nekoliko primjera što se na tom području radi u SAD-u, i onda usporediti s inovacijama u medicinskoj edukaciji u Hrvatskoj. Naravno, mi polazimo od pretpostavke da postoje razlike između američkog i hrvatskog zdravstvenog obrazovanja i te razlike su značajne. Prvo, studij medicine u SAD je poslijediplomski studij, dok je Hrvatskoj prijediplomski. Drugo, tijekom studija studenti medicine u SAD se susreću s pacijentima već od prve godine. Treće, postoji mnogo više autonomije i naglasak se stavlja na neovisan, ali nadziran rad. Rad pod nadzorom je važan kako bi se pacijente zaštitilo od povreda. Četvrto, u SAD-u studenti medicine nakon završetka studija odlaze prvo na specijalizaciju a tek onda u praksu – rekla je dr. med. Ksenija Kos, neurologinja s Mercy Hospital u St. Louisu te predsjednica i osnivačica udruge CROMed-USA.

image

Ksenija Kos

Damir Krajac/Cropix
image

Ksenija Kos

Damir Krajac/Cropix

- Mnogi članovi udruge CROMed-USA, koji su prošli specijalističko medicinsko obrazovanje u SAD-u nakon završenog medicinskog fakulteta u Hrvatskoj, osjetili su nedostatak vještina kritičnog kliničkog razmišljanja iz prve ruke. Specijalizacije se u SAD-u provode prema nastavnim planovima i programima utemeljenim na kompetencijama. To su dobro definirani, vidljivi markeri sposobnosti svakog specijalizanta duž razvojnog kontinuuma, te odražavaju postupnu progresiju stručnosti. Specijalizanti su redovito evaluirani i njihov napredak temelji se na stručnosti a ne vremenu koje provedu na određenoj rotaciji. Na kraju specijalizacije postoji završni ispit, pismeni i usmeni s pregledom i diskusijom o nekoliko pacijenata, kako bi se osigurala nadležnost budućeg liječnika – dodala je Ksenija Kos.

image


Damir Krajac/Cropix
image
Damir Krajac/Cropix
image


Damir Krajac/Cropix

Udruga CROMed-USA (kratica za Croatian Medical Alumni USA) osnovana je 2022. godine u SAD-u, a njezin je cilj izgraditi čvrste i dugotrajne veze između hrvatskih liječnika u SAD-u i njihovih kolega te medicinskih zajednica u Hrvatskoj.

- Za većinu nas hrvatskih liječnika medicine, koji živimo i bavimo se medicinom u inozemstvu, dan primanja diplome na jednom od hrvatskih medicinskih fakulteta značio je kraj povezanosti s našom Alma Mater. Život i rad u SAD-u nam je pokazao da je to u suprotnosti s većinom američkih medicinskih škola, gdje alumni ostaju povezani sa svojim sveučilištima do kraja života. Stoga sam s grupom hrvatskih liječnika medicine odlučila osnovati udrugu CROMed-USA. Članstvo u našoj udruzi otvoreno je svim alumnijima hrvatskih medicinskih fakulteta u Zagrebu, Rijeci, Splitu i Osijeku. Naši članovi ovoga trenutka su hrvatski liječnici koji žive i rade u SAD-u. Nadamo se da će nam se s ponosom pridružiti i brojne kolege koji žive Hrvatskoj – naglasila je Ksenija Kos.

image

Sudionici foruma

Damir Krajac/Cropix
image

Gosti

Damir Krajac/Cropix
image

Ksenija Kos

Damir Krajac/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 23:56