PROBLEMI

Hrvatski susjedi imaju jako nisku procijepljenost. Strahuje se da bi moglo doći do ‘izvoza‘ ospica u druge zemlje

Ospice/Ilustracija

 Samuel Ashfield/sciencephoto/profimedia
Crnogorci ističu da je čak trećina njihovih građana protiv cijepljenja jer su uvjereni da izaziva autizam što je davno dokazana neistina

Prema podatcima Svjetske zdravstvene organizacije Crna Gora ima najniži broj cijepljene djece protiv ospica u svijetu odnosno samo njih 23,8 posto. Kako je i u nekim drugim državama u okruženju također procijepljenost vrlo niska, primjerice u Sjevernoj Makedoniji samo 63 posto, strahuje se da bi moglo doći do 'izvoza' ospica' u druge zemlje.

Naime, premda nema nikakve sumnje da su cjepiva protiv najčešćih dječjih bolesti neke od njih potpuno iskorijenila i dalje s vremenom na vrijeme ojača antivakserski pokret koji propituje svrhovitost obaveznog cijepljenja. Pad procijepljenosti djece protiv ospica prije nekoliko godina bio razlogom što je u nekim zemljama došlo do epidemija (SAD, Francuska), a neka su djeca na žalost i umrla. Naime, da se ospice ne bi širile u populaciji nužno je da je s dvije doze bude cijepljeno barem 95 posto djece. S obzirom na to da u nekim zemljama u posljednje vrijeme procijepljenost pada SZO upozorava da je riječ o teškoj bolesti koja može uzrokovati upalu pluća, upalu mozga, pa i smrt. Od ospica je u svijetu 2019. umrlo više od 207.000 ljudi. Crnogorci ističu da je čak trećina njihovih građana protiv cijepljenja jer su uvjereni da izaziva autizam što je davno dokazana neistina.

I u Hrvatskoj je neko vrijeme obavezno cijepljenje djece bilo na meti kritika pa je i procijepljenost drastično padala poglavito u nekim županijama poput Dubrovačko-neretvanske i Splitsko-dalmatinske i to na ne više od 40 posto. No, nakon tragičnih ishoda zaraze ospicama djece u Dubrovniku interes za cijepljenje zadnjih je godina povećan.

"Nismo imali pad interesa za obavezno cijepljenje djece niti prošle godine tijekom pandemije koronavirusa", kaže voditeljica odjela za cijepljenje HZJZ-a, dr. Vesna Višekruna Vučina.

Prema zadnjim podatcima, onima iz 2020., u Hrvatskoj je protiv ospica cijepljeno prvom dozom 91,2 posto djeca, a drugom 91,1 posto što je zadovoljavajuće, ali ne i bez rizika s obzirom na to da se učinkovita zaštita od epidemija postiže s više od 95 posto cijepljenih. Najmanje cijepljene djece protiv ospica s prvom dozom ima Dubrovačko-neretvanska županija sa samo 75,7 posto, a slijedi Splitsko-dalmatinska s 81 posto, te Požeško-slavonska s 86,8. Tu su još i Primorsko-goranska s 87,5 i Zadarska s 87,8 posto cijepljenih. Najviše su protiv ospica procijepljena djeca u Krapinsko zagorskoj 97,7, Varaždinskoj županiji 97,3, zatim 96,7 u Karlovačkoj, 96,6 u Sisačko-moslavačkoj te 96,5 u Koprivničko-križevačkoj županiji. U Gradu Zagrebu protiv ospica cijepljeno je 94,7 posto djece, a čak 13 županija ima manju procijepljenost od spomenutih barem 95 posto cijepljene djece. Drugu dozu dobilo je manje od 95 posto djece u 10 županija. Najviše je cijepljene djece drugom dozom bilo u Krapinsko-zagorskoj županiji i to 98,4 posto, a najmanje u Varaždinskoj (75,2%), Istarskoj (78,4%) te Dubrovačko-neretvanskoj (79,1%).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 11:07