INOVACIJA U MEDICINI

Hrvatski znanstvenici prijavili strateški projekt vrijedan 256 milijuna eura iz područja personalizirane medicine

Dragan Primorac

Započinje priprema tzv. Važnog projekta od zajedničkog europskog interesa u području zdravlja

Države članice Europske Unije (EU), svjesne činjenice da značajno zaostaju po pitanju inovacija u medicini i uvođenju značajnih medicinskih poboljšanja u pojedina terapijska područja započinju pripremu tzv. Važnog projekta od zajedničkog europskog interesa u području zdravlja (IPCEI Zdravlje).

IPCEI Zdravlje se priprema u skladu s ciljevima europske industrijske, digitalne i farmaceutske strategije, novog EIP za istraživanje i inovacije i Europskog plana za borbu protiv raka te je sukladno tome Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja Republike Hrvatske objavilo javni poziv za iskaz interesa za prikupljanje projektnih prijedloga iz područja zdravlja s ciljem da se prijavitelji iz Hrvatske uvrste na listu potencijalno važnih projekata od zajedničkog europskog interesa (IPCEI) u području zdravlja. Ključan cilj Europske komisije vezano uz IPCEI program je pomoći u osnaživanju strateške autonomije Europske unije u zdravstvenom sektoru, koji je od osobite važnosti za sve građane Europske unije.

Na poziv iz područja “Razvoj genske i stanične terapije, uključujući proizvodne procese i tehnologije” javila se Specijalna bolnica Sv. Katarina, koja je za realizaciju projekta predložila iznimno snažan znanstveni konzorcij u koji su uključene vodeće institucije iz EU, Izraela i SAD-a. U Specijalnoj bolnici Sv. Katarina, vrhunski stručnjaci više od desetljeća, multidisciplinarnim pristupom uz primjenu najsuvremenije dijagnostike, najnovijih tehnika liječenja i rehabilitacije na načelima personalizirane i regenerativne medicine pacijentima pružaju individualiziran pristup liječenju. Istodobno, bolnica putem kontinuiranih procesa edukacije i znanstveno-istraživačkog rada u suradnji s vodećim svjetskim institucijama radi signifikantne nove iskorake u području personalizirane medicine, posebice primjeni mezenhimnih matičnih stanica, genetskih prediktivnih testiranja, farmakogenomike, stoji u priopćenju Specijalne bolnice Sv. Katarina.

Konzorcij je predložio prof.dr. Dragan Primorac, predsjednik hrvatskog društva za humanu genetiku, hrvatskog društva za personaliziranu medicinu i hrvatskog Klastera konkurentnosti personalizirane medicine, te predsjednik Upravnog vijeća Specijalne bolnice Sv. Katarina koja je i nositelj projekta. Cilj projekta je integrirati postojeća znanja iz područja personalizirane i molekularne medicine, stanične i genske terapije sa najsuvremenijim kliničkim dijagnostičkim i terapeutskim metodama za liječenje pacijenata oboljelih od kroničnih, genetskih te malignih bolesti. Takav koncept će biti temelj za nove iskorake temeljene na multi-OMICS pristupu (analiza genoma, glikoma, lipidoma, proteoma, transkriptoma, itd.) koji sagledava svakog pacijenta na jedinstven način, ovisno o njegovim biološki determiniranim pretpostavkama.

O snazi IPCEI projekata najbolje govori podatak da uključenje jedne države ili tvrtke u ove za EU strateške projekte može imati izniman utjecaj na razvoj inovativnosti ili gospodarstva države, a o čemu najbolje svjedoči i raniji primjer uključenja Rimac Automobila u European Battery Alliance. S druge strane, sudjelovanje Vlade RH, njeno lobiranje u briselskim krugovima, kao i njena potpora u realizaciji strateških projekata od važnosti za cijelu EU, iznimno je značajno.

Od ranije u više navrata u strateškim dokumentima EU je istaknuto da je vodeći problem koji koči širu implementaciju personalizirane medicine u svakodnevnu kliničku praksu nedostatak centara koji bi ponudili integrirani pristup najmodernijim dijagnostičkim i terapijskim metodama uz analitički pristup etiopatogenezi bolesti te rezultatima liječenja. Stoga je okupljanje uglednih stručnjaka iz različitih područja biomedicinskih znanosti i objedinjenje svih postojećih resursa, koje ovaj projekt nudi, od iznimne važnosti za daljnji razvoj personalizirane medicine.

Europska unija bi osnivanjem jednog ovakvog centra u Republici Hrvatskoj, značajno podržala interdisciplinarni razvoj personalizirane medicine među svojim članicama, integrirala bi njene najbolje centre i značajno smanjila postojeće zaostajanje za državama koje su već napravile goleme iskorake u razvoju personalizirane medicine. Osim toga poslala bi jasnu poruku da osnivanje Centar izvrsnosti nije vezano za veličinu država članice EU, već njenu znanstvenu i stručnu izvrsnost.

Projekt kojeg je prijavila Specijalna bolnica Sv. Katarina, pored bolničke infrastrukture, uključuje i izgradnju najsuvremenijeg istraživačkog Centra iz područja personalizirane medicine. Na ovaj način ostvarila bi se integracija svih postojećih znanja temeljenih na multi-OMICS pristupu s konačnim ciljem, pravodobne predikcije bolesti kod zdravih osoba te kontinuirani nadzor njihova zdravstvenog stanja u svrhu rane detekcije i liječenja potencijalno fatalnih bolesti. Poseban naglasak se stavlja i na multi-OMICS molekularnu analizu uzroka svih bolesnika kojima je uzrok bolesti nepoznat.

Golemi inovativni iskorak projekta je vezan na istraživanje učinaka terapijskih opcija putem organoida (pojednostavljene verzije trodimenzionalnih organa proizvedenih u laboratoriju (in vitro)) te razvoj autolognih organa iz stanica vlastitog tkiva pacijenata u bioreaktorima.

Urgentnost za osnivanjem jednog takvog centra najbolje svjedoče nedavni rezultati s američkog Wake Forest Institute for Regenerative Medicine koji je već proizveo prve organe i tkiva iz stanica pacijenata. Stručnjaci te američke institucije u više navrata su posjetili Specijalnu bolnicu Sv. Katarina s ciljem razvoja zajedničkih projekata iz tog područja. Na istom tragu je i nedavno potpisivanje strateškog ugovora između izraelske korporacije Bonus BioGroup, jedne od vodećih svjetskih institucija iz područja liječenje mezenhimnim matičnim stanicama i Specijalne bolnice Sv. Katarina, koja već danas iz stanica pacijenata uspješno proizvodi koštano tkivo. Veliki segment projekta je vezan uz istraživanja iz područja genske terapije korištenjem CRISPR-Cas9 i ostalih metoda editiranja gena u svrhu razvoja terapijskih opcija za pacijente oboljelih od rijetkih bolesti, a u kasnijoj fazi i liječenja raka.

Budući da će ovakav koncept istraživanja integriranog u kliničku praksu, prikupljati iznimno velik broj podataka o svakom pacijentu, u cijeli projektni koncept su predviđeni kompleksi alati strojnog učenja i umjetne inteligencije, prvenstveno za potrebu analize goleme količine podataka koja za cilj u konačnosti ima, predikciju razvoja bolesti kod zdravih pacijenata te određivanja optimalnog terapijskog protokola za svakog pojedinog pacijenta. Ispunjavanjem ciljeva projekta stvorili bi se preduvjeti za razvoj biotehnoloških start-upova koji bi djelovali uz sam Centar. Naglasak projekta je na suradnji hrvatskih institucija, sa vodećim institucijama iz područja personalizirane medicine država članica EU, ali značajno povećanje mobilnosti njenih znanstvenika i liječnika, razvoja novih terapija, medicinskih proizvoda, dijagnostičko terapijskih algoritama i patenata.

O tome koliki značaj personaliziranoj medicini daje Europska unija govori podatak da je ovo područje medicine, Europska komisija prepoznala kao ključan instrument u razvoju moderne medicine, prvenstveno po pitanju rane dijagnostike i optimiziranom liječenju, te je prije nekoliko godina osnovala International Consortium for Personalized Medicne (ICPerMed), čiji je prof.dr. Primorac, član od utemeljenja. ICPerMed putem European Partnership for Personalized Medicine (EP PerMed) ima temeljnu zadaću ubrzati integraciju translacijskih istraživanja iz područja personalizirane medicine u kliničku praksu, kako bi se građanima EU pružila što učinkovitija dijagnostika i optimizirano liječenje.

- Nitko više ne dvoji: personalizirana ili precizna medicina u cijelosti će promijeniti koncept medicine kakav prakticiramo danas. Ona se temelji na poznavanju i razumijevanju procesa na molekularnoj razini, što je istodobno ključno, kako u razumijevanju mehanizma nastanka bolesti, tako i u dizajniranju najučinkovitijeg terapijskog postupka. "Prava terapija za pravog pacijenta u pravo vrijeme” ključna je sintagma personalizirane medicine, no ona se ne može ostvariti bez integracije svega ranije navedenog. Multidisciplinarni projekt, kojeg je prijavila Specijalna bolnica Sv. Katarina okuplja vodeće svjetske institucije i pojedince iz ovog područja, iznimno je inovativan i predstavlja konkretan iskorak u medicinu 22. stoljeća. Osim što će njegovo odobrenje Republiku Hrvatsku, ali i EU globalno snažno pozicionirati, duboko vjerujem, po svojoj realizaciji, projekt će dati odgovore na brojna pitanja na koja postojeća medicina danas nema odgovore, bez obzira bila ona iz područja prevencije, dijagnostike ili liječenja, izjavio je Dragan Primorac.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 19:08