DOLAZI JESEN

HZJZ objavio preporuke za jesensko cijepljenje: Povećani broj zaraženih covidom-19 je opasnost za ugroženije skupine

Cjepljenje, ilustracija

 Tek Image/Sciencephoto/Profimedia/Tek Image/Sciencephoto/Profimedia
Također bi dodatnu zaštitu trebali dobiti i svi kronični pacijenti poglavito s problemima srca i pluća

S obzirom na povećani broj zaraženih covidom-19 Hrvatski zavod za javno zdravstvo donio je privremene preporuke za tzv. jesensko cijepljenje. U HZJZ-u naglašavaju da su neki građani više ugroženi od infekcije pa bi bilo preporučljivo da podignu razinu zaštite od korone dodatnim cijepljenjem, a to se prije svega odnosi na starije od 65 godina, korisnike domova za starije i one koji borave u institucijama za njegu kroničnih bolesnika što uključuje i djecu.

Također bi dodatnu zaštitu trebali dobiti i svi kronični pacijenti poglavito s problemima srca i pluća. Za odrasle i djecu s dijabetesom također vrijedi ova preporuka HZJZ-a kao i za one s kroničnim bolestima bubrega, hemoglobinopatijama i oštećenim imunološkim sustavom uključujući i HIV infekciju. Zaštiti bi se trebale i trudnice. Sve bi se te osobe trebale cijepiti jednom dozom cjepiva u koje je uključena XBB.1.5 varijanta virusa, neovisno o tome jesu li ranije cijepljeni ili su preboljeli covid- 19 te neovisno o tome kojom su vrstom cjepiva ranije cijepljeni, kažu u HZJZ-u. Ako je osoba ranije cijepljena ili preboljela covid-19, jesenska doza cjepiva preporučuje se najmanje šest mjeseci nakon zadnje primljene doze ili nakon preboljenja.

Od ovog pravila izuzete su osobe koje imaju tešku imunosupresiju odnosno one bi trebale primiti dvije jesenske doze cjepiva u razmaku od tri mjeseca. Djeca od šest mjeseci do četiri godine, koja nisu preboljela covid-19 i nisu primarno cijepljena, a pripadaju kategorijama za koje je cijepljenje preporučljivo (štićenici institucija za njegu kroničnih bolesnika koja imaju kronične bolesti, posebice bolesti s oštećenom plućnom funkcijom (cistična fibroza, kronična astma, bronhopulmonalna displazija) i s kongenitalnim manama, kroničnim bolestima metabolizma (uključujući dijabetes) trebaju primiti dvije doze cjepiva primjerene za tu dob, s razmakom od osam tjedana. Također, djeca od šest mjeseci do četiri godine, koja nisu preboljela covid-19 i nisu primarno cijepljena, a koja zbog osnovne bolesti ili terapije imaju stanje teške imunosupresije, trebaju primiti tri doze cjepiva tako da se druga doza primijeni 3 do 4 tjedna nakon prve, a treća doza najmanje osam tjedana nakon druge doze.

Za sve oni kojima HZJZ preporučuje cijepljenje počinje 18. rujna a za sve informacije o mjestu i vremenu cijepljenja nadležni su zavodi za javno zdravstvo. Također od početka studenog mogu se cijepiti i svi ostali zainteresirani građani koji ne pripadaju u nabrojene rizične kategorije, kažu u HZJZ-u.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 12:56