NIZ DOGAĐANJA

‘I ja imam nešto za reći‘: Bogat program na Dan svjesnosti o autizmu, koji se obilježava 2. travnja

 Marko Todorov/Cropix
Udruga ASK ove godine u suradnji sa Savezom udruga za Autizam Hrvatske organizira niz događanja

Stopa samoubojstava autističnih osoba iznadprosječno je visoka u usporedbi s neautističnom populacijom, rezultati su to brojnih istraživanja posljednjih godina. K tomu većina autističnih žena potvrdu o autizmu dobiva tek u odrasloj dobi, a nekima se povrh cjeloživotnog nedostatka pravilne podrške i pomoći pogrešno dijagnosticiraju i liječe psihički poremećaji poput bipolarnog poremećaja.

Situacija u Hrvatskoj također je zabrinjavajuća. Psihologinja Maja Bonačić, koja od 2021. godine vodi psiho-grupu podrške za odrasle autistične osobe bez intelektualnih teškoća, a od 2023. i grupu podrške za autistične adolescente, ističe kako je većina polaznika u nekoj fazi života promišljala o samoubojstvu kao ‘logičnom‘ rješenju.

Samoubojstvo je treći najčešći uzrok smrti autističnih osoba.

Udruga ASK – prva udruga odraslih autističnih samozastupatelja koja autizam ne promatra kroz medicinski model, već kroz socijalni model i model ljudskih prava, ove godine u suradnji sa Savezom udruga za Autizam Hrvatske (SUZAH) organizira niz događanja i bogat program pod nazivom ‘I ja imam nešto za reći‘ povodom Dana svjesnosti o autizmu koji se obilježava 2. travnja.

U sklopu aktivnosti za najmlađe će biti organiziran posjet Zoološkom vrtu Zagreb uz stručno vodstvo, a u WESPA Spaces na Zavrtnici bit će prikazan film Nisam jedina nakon kojeg slijedi panel rasprava. Osim toga, ASK i SUZAH 27. ožujka 2023. organiziraju prvu stručnu i međunarodnu konferenciju na temu ‘Autizam i mentalno zdravlje‘.

S kojim se poteškoćama i izazovima autistične osobe bez intelektualnih teškoća u Hrvatskoj nose, kako ih učinkovito podržati interdisciplinarnim metodama te kako im prilagoditi pristupe adresiranja psihoterapijskih pitanja možete doznati 27. ožujka 2023. na konferenciji ‘Autizam i mentalno zdravlje‘ od međunarodno priznatih stručnjaka dr. Georgie Pavlopoulou i dr. med. Raphaela Benea, kao i vodećih hrvatskih psihologinja i stručnjakinja s Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta.

Konferencija će obuhvatiti sljedeće teme: Samoozljeđivanje i suicidalne ideacije kod autističnih osoba bez intelektualnih teškoća, autistični umor i sagorijevanje (pojam "autistic burnout") te autističnu traumu i prilagodbu psihoterapijskih pristupa autističnim osobama bez intelektualnih teškoća.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 21:10