VEĆI RIZIK

I SPERMA S GODINAMA MUTIRA Muškarci, ne odgađajte očinstvo, i vama otkucava biološki sat!

Što više muškarci odgađaju očinstvo, to su veći izgledi da njihova sperma „mutira“, upozoravaju znanstvenici nakon što su otkrili da očevi starije životne dobi imaju veći rizik da njihovo dijete pati od bolesti kao što su šizofrenija ili autizam. S godinama kvaliteta sperme opada jer mutacije uzrokuju anomalna dijeljenja stanica u testisima, a to za polsjedicu ima veći broj anomalnih spermatozoida, objavljeno je u stručnoj publikaciji New Scientist.

Neka istraživanja čak su povezala odmaklu dob očeva s Alzheimerovom bolešću, bipolarnim poremećajem, srčanim bolestima i rakom, a sada najnovije istraživanje ukazuje na to da muškarac u 40-im godinama života ima dva puta više šansi da djetetu prenese genetske mutacije koje mogu dovesti do razvoja ozbiljnih bolesti nego očevi u 20-im godinama života. Ukratko, i muškarcima otkucava biološki sat, a ne samo ženama.

Jutarnji.hr ima rubriku Jutarnji doktor kojoj možete pristupiti na adresi doktor.jutarnji.hr

Iako se desetljećima nagađalo o povezanosti između životne dobi očeva i nekih urođenih defekata, tek je nedavno završena studija, čiji su rezultati objavljeni u stručnoj publiakciji Nature, dokazala da muškarci što su stariji svom djetetu prenose veći broj genetskih mutacija.

Znanstvenici su sekvencionirali DNA 78 roditelja i njihove djece i otkrili su direktnu povezanost između očeve dobi i broja mutacija povezanih s autizmom i šizofrenijom kod djeteta. Zanimljivo je da dob majke nije dodatno opterećivala genetsku sliku djeteta: naime, znanstvenici su otkrili da čak 97 posto svih mutacija u djetetovom DNA dolazi od njihovih očeva. -

Tradicionalno, društvo je uvijek bilo usredotočeno na majčinu dob, no čini se da na razvoj poremećaja kao što su autizam i šizofrenija, utječe životna dob oca, a ne majke – kaže dr. Kari Stefansson, voditelj studije. On smatra i da se sve veća učestalost autizma među dječjom populacijom može, barem djelomično, objasniti sve starijom životnom dobi u kojoj se muškarci odlučuju na očinstvo.

No, to nije sve. Klinički genetičar prof. Andrew Wilkie sa Sveučilišta Oxford otkrio je da postoji povezanost između starije životne dobi oca i Apertovog sindroma, rijetke bolesti kostiju. Ukratko, kao što s godinama slabi pamćenje i elasticitet kože, tako opada i kvaliteta sperme. Iako se i među poznatim osobama može navesti niz primjera očeva u vrlo poodmakloj dobi čija su djeca zdrava, poput Paul McCartneya, Stevea Martina ili Davida Bowieja, znanstvenici upozoravaju da je to ipak kockanje.

- Proces dijeljenja stanica postaje sve sporiji i manje učinkovit s godinama te sperma počinje sadržavati sve više mutiranih spermatozoida, a kad takav spermatozoid oplodi jajnu stanicu, veći je rizik da će doći do problema u razvoju fetusa – pojašnjava prof. Wilkie koji ujedno savjetuje svim muškarcima da postanu očevi u što mlađoj dobi jer to ima itekako velik utjecaj na zdravlje njihove djece.

Jutarnji.hr ima rubriku Jutarnji doktor kojoj možete pristupiti na adresi doktor.jutarnji.hr

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. svibanj 2024 07:24