SPASONOSNA METODA

I u KBC-u Sestre milosrdnice moguća transplatacija crijevne mikroflore: ‘Ovaj problem je sve učestaliji‘

KBC Sestre milosrdnice

 Ranko Suvar/Cropix/Cropix
Donor je bila mlada i zdrava osoba kod koje su provedena sva potrebna testiranja prije uzimanja stolice

I u Kliničkom bolničkom centru "Sestre milosrdnice" moguća je transplatacija crijevne mikroflore, izvijestili su u srijedu iz te bolnice.

Riječ je o metodi liječenja zdravstvenih problema donjeg dijela probavnog sustava infuzijom tekućeg filtrata stolice (fecesa) zdravog davatelja u crijevo bolesnog primatelja kako bi se postigla normalizacija crijevne flore (mikrobiote).

Transplantaciju crijevne mikroflore odnosno transfer fekalne mikrobiote (FMT), kod bolesnice starije životne dobi s refraktornom Clostridioides difficile infekcijom, po prvi je puta u KBC-u "Sestre milosrdnice izveo tim u sklopu Zavoda za gastroenterologiju i hepatologiju Klinike za unutarnje bolesti.

U timu su bili: dr. Mario Živković, prim. dr. sc. Vedran Tomašić i viša medicinska sestra Melita Kristofić, a transplantaciju su izveli u suradnji s dr. Anom Gverić Grginić iz Zavoda za mikrobiologiju, parazitologiju i hospitalne infekcije, te uz svesrdnu i nesebičnu podršku i pomoć kolega iz KBC-a Rijeka i Fekalne biobanke Medicinskog fakulteta u Rijeci.

"Infekcija Clostridioides difficile se kod naše pacijentice razvila kao posljedica višestruko provedene prethodne antimikrobne terapije. Donor je bila mlada i zdrava osoba kod koje su provedena sva potrebna testiranja prije uzimanja stolice. Ono što je vrlo važno kod ovoga zahvata je pravilan odabir zdravog donora i testiranje na druge crijevne patogene mikroorganizme, pri čemu vrlo važnu ulogu imaju mikrobiolozi", istaknula je dr. Gverić Grginić.

Prim. Tomašić rekao je kako se FMT metoda provodi tako da se tekući filtrat - stolica razrijeđena fiziološkom otopinom - zdravog donora tijekom pregleda debelog crijeva kolonoskopom unosi u završni dio tankog crijeva i početni/uzlazni dio debelog crijeva.

"Naša je pacijentica nakon tog zahvata već sutradan bila spremna za otpust iz bolnice", dodao je.

Transplantacija crijevne mikroflore, ili transfer fekalne mikrobiote (FMT), pokazala se spasonosnom metodom liječenja u slučaju razvoja pseudomembranoznog kolitisa refraktornog na provedenu antimikrobnu terapiju, problema koji je sve učestaliji zbog starenja stanovništva i povećane primjene antibiotika, osobito u bolničkim uvjetima.

Ta značajna metoda liječenja crijevne flore primjenjuje se od 2017. godine u Zavodu za gastroenterologiju KBC-a Rijeka i od tada se većina pacijenata iz Hrvatske s istim zdravstvenim tegobama upućivala u Rijeku. Od prije nešto manje od dvije godine transplantaciju crijevne mikroflore moguće je napraviti u Zagrebu, u KB "Merkuru", a od danas i u KBC-u "Sestre milosrdnice", stoji u priopćenju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 20:18