AMERIČKI NOGOMET

IGRAČI OPTUŽUJU 'Zbog udaraca u glavu obolijevamo od demencije, Alzheimera i depresije, a NFL prikriva istinu radi zarade'

 AFP
Nakon što je tužbu podiglo 20 tisuća oboljelih igrača i obitelji preminulih, NFL pristala isplatiti 800 milijuna dolara odštete.

Američka nacionalna liga američkog nogometa (NFL) pristala je platiti 800 milijuna dolara za dijagnosticiranje i odštete za stotine umirovljenih igrača koji su oboljeli od demencije i drugih bolesti mozga. Igrači za svoje bolesti krive brutalna sudaranja s protivnicima koji su sastavni i jedan od najatraktivnijih elemenata američkog nogometa.

Podnijeli su kolektivnu tužbu protiv NFL-a i pristali na nagodbu koju mora odobriti federalni sudac, objavili su u četvrtak američki mediji. Tako je završila višemjesečna sudska parnica, samo nekoliko dana prije početka nove sezone. Zbog silnih milijuna koji su ugovoreni marketinškim, sponzorskim i ugovorima o prenosu, očekivalo se da će NFL popustiti, kako ne bi ugrozila sezonu.

Nakon što je 2011.u Philadelphiji prvi bivši igrač tužio NFL, tužbu je podnijelo tužilo više od 4500 umirovljenih nogometaša oboljelih od demencije, depresije ili Alzheimera. Uz članove obitelji preminulih igrača i igrača koji su se kasnije priključili, broj tužitelja narastao je na 20 tisuća. Oni tvrde da su bolesti razvili zbog tisuća udaraca u glavu koje su tijekom karijere primili na treninzima i utakmicama. Optužili su svoju krovnu institucju za prikrivanje dugoročne štete koju nanoe višestruki potresi mozga i tjerali su ozlijeđene igrače da se prebrzo, još bolesni, vraćaju na treren. Umjesto da zaštiti naša prava, tvrde, NFL je glofiricirala nasilje i profitirala na na njemu.

Među tužiteljima su bila i slavna imena Tony Dorsett i osvajač Super Bowla Jim McMahon i obitelj i preminulih, poput obitelji Juniora Seaua koji je prošle godine počinio samoubojstvo.

Procjenjuje se da bi nagodba sa 765 milijuna dolara mogla pokriti svih 18.000 oboljelih bivših igrača NFL-a. Većina novca otići će na odštete, dodatnih 75 milijuna isplatit će se za liječničke pretrage i još 10 milijua za medicinska istraživanja o povezanosti grube igre i oboljenja mozga.

Maksimalna pojedinačna isplata je 5 milijuna dolara za oboljele od Alzheimera, 4 milijuna za obitelji igrača kojima je nakon smrti dijagnosticirana kronična traumatska encefalopatija te 3 milijuna za igrače s demencijom.

NFL tvrdi da im je sigurnost igrača na prvom mjestu ali ponudom nagodbe priznaju da su zatajili.

“Mislili smo da je najvažnije pomoći igračima i obiteljima koji to zaslužuju umjesto da trošimo milijune i godine na parničenje.” rekao je glavni tajnik NFL-a Roger Goodell. Vlasnici timova rekli su svojim odvjetnicima da “naprave ono što je najbolje za taj sport i za igrače.”

Bivša zvijezda Patriotsa i Eaglesa Kevin Turner koji je obolio od Lou Gehrig sindroma, oblika skleroze, izjavio je da zahvaljuje objema stranama što su postigle dogovor jer većina bivših igrača treba neku vrstu podrške. “Vrlo je izgledano da neću doživjeti 50u ili 60u” rekao je 44-godišnji Turner “Zato mi je bitno da sad imam novca da ga mogu ostaviti djeci za školovanje i nešto sitno ako im bude trebalo kasnije.”

Budući da su pritali na nagodbu, NFL vjerojatno neće morati otkriti internet dokumente koji pokazuju koliko su dugo znali za probleme bivših igrača i jesu li ih prikrivali kako ne bi ugrozili zaradu. Neki stručnjaci procjenjuju da će prava cijena ovog povijesnog sudskog postupka na kraju premašiti milijardu dolara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 16:00