NEMA NUSPOJAVA

Indijska tvrtka počinje s testiranjem cjepiva za Covid-19 na ljudima: ‘Zasada je sve dobro‘

 Douglas Magno
To je cjepivo prouzročilo snažnu imonološku reakciju tijekom testiranja na životinjama poput miševa, štakora, zamoraca i zečeva

Indijska farmaceutska tvrtka Zydus potvrdila je u srijedu kako su njeni stručnjaci počeli na ljudima klinički testirati moguće cjepivo za COVID-19.

Prve doze DNA cjepiva na bazi plazme pod nazivom ZyCoV-D primijenjene su u srijedu radi testiranja na ljudima, objavila je tvrtka u priopćenju.

To je cjepivo prouzročilo snažnu imonološku reakciju tijekom testiranja na životinjama poput miševa, štakora, zamoraca i zečeva. Do sada nisu registrirane nuspojave štetne po zdravlje.

- Kod zečeva su primijenjene doze tri puta veće od onih namijenjenih ljudima i one su se pokazale kao sigurne i imunogene - objavila je tvrtka.

Tvrtka navodi kako platforma DNA cjepiva koju su razvili može biti upotrijebljena za eventualnu prilagodbu cjepiva, u roku od nekoliko tjedana, u slučaju mutacije koronavirusa s ciljem osiguranja potpune učinkovitosti.

Zajedno s nekolicinom drugih država Indija ubrzano traga za cjepivom protiv bolesti COVID-19 kako se broj oboljelih i umrlih povećava.

Nakon SAD i Brazila Indija je na trećem mjestu među državama najteže pogođenim pandemijom s više od 930 tisuća slučajeva zaraze te sa više od 34 tisuće smrtnih slučajeva povezanih s koronavirusom, podaci su indijskog Ministarstva zdravstva.

U utorak je zabilježeno 30 tisuća novih slučajeva dok su 582 osobe umrle.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 16:40