Novo doba

Investicija od 330 tisuća eura: Nakon 30 godina ova rovinjska bolnica opet ima operacijsku salu!

Otvaranje Dnevne bolnice - jednodnevne kirurgije u Specijalnoj bolnici Martin Horvat Rovinj
 

 Goran Sebelic/Cropix
U tijeku je i ulaganje u novi dječji rehabilitacijski centar vrijedan 2,3 milijuna eura

Nakon lanjskog otvorenja gradskog i terapijskog bazena u Rovinju, danas je u sklopu bolničkog kompleksa Specijalne bolnice za ortopediju i rehabilitaciju Martin Horvat nakon 30 godina mirovanja otvorena i dnevna bolnica s cjelodnevnom kirurgijom, što predstavlja krunu dosadašnjih ulaganja u ovu istarsku županijsku bolnicu. Bolnica od danas ponovno ima operacijsku salu koja je zadnji posljednji put bila u funkciji sada već daleke 1996. godine. Investicija je vrijedna oko 330 tisuća eura. Nova operacijska sala s predivnim pogledom na more i šumu s velikim prozorom od 20 kvadrata koji daje obilje dnevnog svjetla, ima 42 kvadrata. Zahvaljujući njoj u ovoj će se bolnici od sada moći rješavati svi probleme mišićno-koštane naravi, bilo da to iziskuje operativno ili neoperativno liječenje i rehabilitaciju, a zaposlen je i tim specijalista iz Lovrana, Rijeke, Rovinja i Pule.

image

Ova bolnica sagrađena je 1888. godine

Goran Sebelic/Cropix

- Ulaganje u ovu salu je možda najmanje od svih investicija koje trenutno provodimo, ali je to najveći iskorak za ovu bolnicu u zadnjih 30 godina, istaknuo je na otvorenju dnevne bolnice njen ravnatelj Marinko Rade. Pojasnio je da se radi o kirurškoj bolnici koja je po reputaciji uvijek bila jaka. Od 2010. godine ova je bolnica također proširila svoje djelatnosti, pa se tako u ovom povijesnom zdravstvenom kompleksu danas smjestila dječja ortopedija, dječja rehabilitacija, pedijatrija, neuropedijatrija, neurologija, klinička psihologija, logopedija, edukacijska rehabilitacija, anesteziologa i medicina boli.

image

Marinko Rade, Boris Miletić, Marko Paliaga otvorili dnevnu bolnicu

Goran Sebelic/Cropix

Uvodimo kirurgiju

- I sada uvodimo i kirurgiju. Toliko smo proširili spektar naših usluga da se uopće ne brinem za bolnicu. Imamo jake stručne temelje da se možemo sada sjesti i uživati u tom putovanju, kazao je Rade. U ovoj će se bolnici od sada moći rješavati svi probleme mišićno-koštane naravi, bilo da to iziskuje operativno ili neoperativno liječenje i rehabilitaciju, a zaposlen je i tim specijalista iz Lovrana, Rijeke, Rovinja i Pule.

- Bolnica raste i razvija se. Gradimo budućnost razmišljajući o našoj bliskoj prošlosti. To je bila imperijalna bolnica koja je osnovana 1888. godine i što se mene tiče ona će živjeti još 500 godina. Radimo puno, puno promišljamo i puno je toga investirano. Grad Rovinj nam je pomoga i sufinancirao gradnju terapijskog bazena koji nam je omogućio da se plasiramo u međunarodnim rehabilitacijskom svijetu vezano uz morsku vodu i talasoterapiju, kazao je dalje. Taj je kompleks spojen s gradskim bazenom, otvoren je lani i bio je vrijedan oko osam milijuna eura.

image

Marinko Rade, ravnatelj bolnice

Goran Sebelic/Cropix
image

Otvaranje Dnevne bolnice-jednodnevne kirurgije u Specijalnoj bolnici Martin Horvat Rovinj, na fotografiji Velibor Herakovic, Boris Miletić, Marko Paliaga, Marinko Rade

Goran Sebelic/Cropix

- Tu su i novi odjeli za dječju rehabilitaciju koji se trenutno grade uz pomoć sufinanciranja svih općina i gradova u Istri uključujući Istarsku županiju. Ta investicija pokazuje da vrijedi investirati u budućnost naše djece. Ona vrijedi 2,3 milijuna eura, naveo je dalje Rade. Ova je investicija u punom jeku, a jednoj od starih zgrada bolnice uređuje se potpuno nova poliklinika, odnosno terapijski i dijagnostički dio, dok će na katu zgrade biti odjeli. Bit će uređeno 24 kreveta za djecu i njihove roditelje.

- Tu su i norveški fondovi i poseban projekt koji provodimo, a čija je vrijednost 1,5 milijuna eura. Koristit ćemo toplinske pumpe s tehnologijom voda-voda kako bismo grijali sve naše odjele, najavio je Rade nove investicije.

image

U tijeku ulaganje u odjel dječje rehabilitacije

Goran Sebelic/Cropix

Obnova šetnice i parka

Rovinjski gradonačelnik Marko Paliaga kazao je pak da je ovo još jedan povijesni trenutak za rovinjsku bolnicu za koju ističe da nije samo rovinjska, već istarska budući da je osnivaš Istarska županija i njoj gravitiraju svi žitelji Istre, ali i šire.

- Prije godinu dana otvorili smo bazenski kompleks s terapeutskim dijelom koji je zapravo nositelj razvoja, rada i djelovanja ove bolnice. Pred nama je jedno veliko gradište u kojem svi zajedno sudjelujemo, a to je dječji rehabilitacijski centar koji će također uskoro otvoriti svoja vrata. S ova tri velika projekta i ostale manje zahvate, uz obnovi šetnice i nadam se uskoro i obnovu ovog velikog velebnog parka oko bolnice koji je pod konzervatorskom zaštitom, nadam se da ćemo vratiti bolnici onaj prepoznati štih i sjaj koji ima od 1888. godine, najavio je Paliaga. Istarski župan Boris Miletić dodao je da su prije 15-tak godina „neki” drugačije gledali na ovu bolnicu te joj htjeli dati neku novu namjenu budući da se nalazi na predivnoj lokaciji. No, srećom to se nije dogodilo.

image

Obnavlja se i šetnica oko poluotoka Muccia uz kompleks bolnice
Foto: Goran Sebelic/CROPIX

Goran Sebelic/Cropix
image

Marko Paliaga, gradonačelnik Rovinja

Goran Sebelic/Cropix

- Tu je vizija bolnice, ali i Grad Rovinja koji je odlučio i investicijama osigurao da ovo područje ima dugoročno lijep pogled, ali ostane u javno zdravstvenoj funkciji. Neki su mislili da ovo područje može ići u neke druge funkcije i zato čestitam ravnatelju bolnice i gradonačelniku Rovinja na toj viziji. A nama je to bitno jer je to istarska bolnica, a ne samo to. Ovdje gravitira i dio Primorsko-goranske županije. Otvorenjem ove dnevne bolnice skratit će se liste čekanja koje su dugačke i po dvije godine za neke intenzivne zahvate, zaključio je Miletić.

image

Boris Miletić, istarski župan

Goran Sebelic/Cropix
image

Istarski župan Boris Miletić u obilasku bolnice

Goran Sebelic/Cropix
image

Crkva sv. Pelagija u sklopu rovinjskog bolničkog kompleksa

Goran Sebelic/Cropix

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 20:44