‘ODITE PSIHIJATRU...‘

Ispovijest majke (35) kojoj su otkrili rak pluća: ‘Javila sam se liječniku s ovim simptomima, znate li što mi je rekao?!‘

35-godišnja Ashley

 Ashleybreatheforward/Tiktok
Liječnici su u jednom trenutku ustvrdili da 35-godišnjakinja ne može imati rak pluća jer je uz pomoć inhalatora uspjela istrčati polumaraton

Korisnica društvene mreže TikTok koja se u jednom videozapisu predstavila kao 35-godišnja majka Ashley iz američke savezne države Kalifornije rekla je početkom kolovoza da su liječnici simptome raka pluća koje je prijavila posljedica anksioznosti te da treba ići kod psihoterapeuta, piše Daily Mail.

Ashley je rekla da je 2020. godine počela teže gutati te da ju je boljelo grlo. U trenutku kada joj je dijagnosticiran rak pluća, najsmrtonosniji oblik raka u Sjedinjenim Američkim Državama, njezino je tijelo bilo do te mjere natečeno da se nije mogla kretati.

"Pogledala sam liječnika u oči i rekla mu: ‘Ako me pošaljete kući, umrijet ću‘", rekla je Ashley u videu koji je objavila na TikToku, a koji je do danas pogledan više od 900 tisuća puta. Ashley je rekla da nikada nije pušila da je uvijek bila relativno zdrava. Često je trčala maratone i bavila se borilačkim vještinama.

Jedan od prvih simptoma raka pluća koji je prijavila bio je umor. Točnije, bila je umornija nego inače. Mučila se i s gutanjem, a i češće se gušila hranom. "Grlo mi je bilo čudo. Ne bih rekla da je bilo nadraženo, ali sam pila vode. Grlo mi je djelovalo suho. Osjećala sam se drukčije dok sam gutala hrana", rekla je Ashley.

Spomenute je simptome pripisala stresu od pandemije i činjenici da je socijalna radnica u zdravstvu. Godinu dana poslije, Ashley je otišla na hitnu s kašljem, glavoboljom i ostalim simptomima. Jedino na što je testirana bio je covid-19. Kad je vrijeme išlo, tako je njezin kašalj postajao sve gori i gori. "Ometao me u radu, utjecao na razgovore koje sam vodila. Budući da brzo pričam, primijetila sam da sam morala usporiti kako bi došla do zraka. Potrošila sam vreće kapi protiv kašlja. Na njih sam tada potrošila više stotina dolara", rekla je TikTokerica.

Ashley je počela gubiti na tjelesnoj težini i šištati. Liječnici su joj zbog toga prepisali inhalator. Kako se nedavno razvela, njezini su liječnici mislili da je sve stvar stresa. Nakon nekoliko mjeseci, njezin je kašalj postao suh i jak. Rendgen pluća nije pokazao ništa jer se tumor na njezinim plućima "sakrio" iza njezinog srca. "Da su naručili CT ili PET, te bi ga pretrage otkrile", rekla je Ashley.

Nastavila je TikTokerica gubiti na tjelesnoj težini. Počela je i povraćati u jutarnjim satima. Uz pomoć inhalatora, otrčala je jedan polumaraton iako je bila dvostruko sporija nego inače. Liječnici su ustvrdili da Ashley ne može imati rak pluća jer je uspjela istrčati polumaraton. "Rekli su mi: sve je to stres, prolaziš kroz, radiš u zdravstvu, pandemija je, imaš malu djecu. Odi psihoterapeutu", rekla je Ashley.

"Tada sam jedva mogla nešto progutati. Osjećala sam se kao da u grlu imam kvrge", dodala je TikTokerica. Ashley je naposljetku morala prestati vježbati te je izgubila između 4,5 i sedam kilograma. Liječnici su joj kasnije dijagnosticirali upalu pluća. Nakon toga, cijelo joj je tijelo nateklo. "Nisam mogla obuti cipele, nisam mogla podići djecu. Nisam se uopće mogla kretati", rekla je Ashley.

Iako je nastavila tražiti liječničku pomoć i odlaziti na hitnu, uvijek bi je poslali kući. Konačno, njezina je djevojka rekla da idu na hitnu te da otamo neće otići dok ne dobiju odgovore. "To mi je spasilo život", rekla je Ashley. Liječnici su joj u jednoj nozi i jednom plućnom krilu pronašli krvne ugruške. Ubrzo nakon toga, utvrdili su da boluje od četvrtog stadija karcinoma ne-malih stanica pluća.

"Da se nisam krenula na terapiju tada kada sam krenula, preživjela bih još pet mjeseci. Zahvalna sam na tome što su oko mene bili ljudi koji su me slušali i voljeli. O njima mi je ovisio život", rekla je Ashley, kojoj je u međuvremenu odstranjeno jedno plućno krilo te koja je usred ciklusa kemoterapije, radioterapije i imunoterapije koji će trajati osam mjeseci.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 16:13