TAJNE TIJELA I DUHA

ISPROBAJTE, STVARNO RADI! Otkrivamo tri poteza za bolje raspoloženje: Možete ih napraviti u samo dvije minute

 Thinkstock
Promjena položaja tijela može promijeniti naše osjećaje

Povezanost tijela i uma dobro je dokumentirana u brojnim medicinskim istraživanjima i dokazano je da naše emocionalno stanje (stres, tjeskoba, bijes, tuga itd.) može negativno utjecati na naše zdravlje. Dobra je vijest da nam, usmjerimo li ga pravilno, um može pomoći da se izliječimo, a vrijedi i obrnuto: kada smo emocionalno loše, tijelo nam može pomoći da promijenimo osjećaje.

Kad smo pod stresom, mozak šalje tijelu znak da je prisutna opasnost, a tijelo odgovara spremnošću za borbu ili za bijeg: mišići su napeti, ubrzava se puls, raste tjelesna temperatura, skraćuje se dah. Takav je odgovor tijela vrlo koristan kad nam prijeti stvarna fizička opasnost, ali u moderno doba to je uglavnom alarm bez vatre. Srećom, možemo poručiti mozgu da su stvari zapravo sigurne, čineći suptilnu, ali moćnu promjenu, piše Huffington Post.

Smiješite se - osobito ako vam nije do smijeha

Budistički učitelji kažu: Ponekad je vaša radost izvor vašeg osmijeha, ali ponekad vaš osmijeh može biti izvor vaše radosti. I tu doista ima nečega. Istraživanje Tare Kraft i Sarah Pressman s kanzaškog sveučilišta pokazalo je da smješkanje može izmijeniti naš odgovor na stres u teškim situacijama. Osmjehivanje, čak i kada nismo sretni, može usporiti srčani ritam i ublažiti razinu stresa koju osjećamo. Smješkanje, naime, šalje ostatku tijela signal da je sve u redu i da se može prestati braniti.

Držanje - sjednite uspravno

I promjena položaja tijela može promijeniti naše osjećaje.

Istraživanje Briona, Pettyja i Wagnera iz 2009. pokazalo je da uspravno sjedenje pozitivno utječe na osjećaj samouvjerenosti, dok pogrbljenost ima suprotan učinak. K tome, istraživanje Amy Cuddy i Dane Carney s Harvarda pokazalo je da zadržavanje uspravnog, moćnog stava tijekom dvije minute može povećati 20 posto produkciju testosterona (ovaj hormon pomaže podizanju samouvjerenosti) i 25 posto produkciju kortizola (hormon koji reducira stres ). Dakle, uzmite si dovoljno prostora, stavite ruke na kukove i stanite u raskorak ili se udobno naslonite u stolcu i raširite ruke. Ostanite tako barem dvije minute.

Ruka na srcu - ne samo kod zakletve

Dodir je također vrlo moćno sredstvo iscijeljenja - kad smo tužni, često želimo da nas netko blizak zagrli da bi nam bilo lakše. I sami si možemo pomoći na sličan način. Tijekom stresnih trenutaka položite ruku na srce, lagano trljajte ruke ili masirajte glavu. Takve kretnje pomažu u ublažavanju tjelesnog odgovora na stres. Udružite te pokrete s utješnim mislima poput: "Sad je bolno, ali proći će". To vam može pomoći da prebrodite neugodu sadašnjeg trenutka, i tjelesno i mentalno.

Dakle, idući put kad se budete osjećali loše, što god da je razlog, pokušajte se smiješiti, stajati uspravno ili držati ruku na srcu. Ili najbolje, probajte sve troje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. svibanj 2024 20:55