TEST NA MIŠEVIMA

ISTRAŽIVAČI NISU VJEROVALI KADA SU VIDJELI REZULTATE Keto dijeta spašava miševe od smrtonosne viroze, može li ljude?

 Vasyl Faievych / Alamy / Alamy / Profimedia

Da li keto dijeta može zaustaviti određene vrste viroza? Ovo pitanje, naravno, postavljamo zbog pandemije coronavirusa, ali na samom početku moramo vrlo jasno upozoriti kako prehrana bazirana na visokom udjelu masti i malom udjelu ugljikohidrata nipošto nije znanstveno dokazana zaštita protiv virusa.

Međutim, isto tako ne bi bilo logično prešutjeti istraživanje „Ketogenic diet activites gamma beta T cell responsen against influenza virus infection“, koje je objavljeno u stručnom časopisu Science Immunology, o tome kako je keto dijeta s puno masti zaštitila miševe od smrtonosne infekcije izazvane virozom. Nalazi tog istraživanja govore kako je kod miševa koji su hranjeni prema keto principima potaknut imunitet stanica na napad virusa.

Studiju su napravili student Ryanm Molony, profesor Akiko Iwasaki sa Yale sveučilišta i dr Emily Goldberg, postdoktorantica u Dixit laboratoriju profesra Vihwae. Još ranije Dixit laboratorij je dokazao kako ketogene dijete blokiraju upalne obrasce koji se aktiviraju kompleksima proteina s ulogom u pojedinim autoimunim poremećajima. Godinu dana kasnije, Iwasaki je pokazao kako ti proteinski kompleksi pokreću infekcije izazvane gripom.

Nakon toga te dvije istraživačke grupe ispitivale su zajedno hipotezu da li keto dijeta može blokirati virus gripe. Keto dijetu definirali su kao prehranu s 90 posto masti, 9 posto proteina i 1 posto ugljkohidrata u ukupnom kalorijskom unosu. Drugu grupu miševa hranili su sa standardnom dijetom – 18 posto masti, 58 posto ugljikohidrata, 24 posto proteina.

I jednu i drugu grupu miševa hranili su keto i uravnoteženom dijetom prije nego su ih izložili smrtonosnom soju virusa gripe. Miševi koji su jeli keto dijetu imali su daleko višu stopu preživljavanja. Uz to su izgubili na težini i održali višu razinu zasićenosti krvi kisikom te su imali nižu razinu virusa u krvi.

Sami istraživači priznali su da su im rezultati bili potpuno neočekivani.

Autori su objasnili kako je keto dijeta omogućila oslobađanje specifičnih gamma delta T stanica koje su omogućile višu razinu produkcije sluzi u stanicama pluća, a ta sluz je učinkovito zarobila viruse.

Inače, miševi bez sposobnosti produkcije gamma beta delta T stanica nisu spašeni ni uz pomoć ketogene dijete, a što bi trebao biti dokaz o vezi gamma beta delta T stanica i imunuloškog odgovora, što pak potvrđuje da keto dijeta može zaštiti od virusa.

Izgleda da je učinkovita samo čista keto dijeta. Miševi koji su hranjeni uobičajenom masnom hranom također su razvili više gamma delta T stanica, ali nisu razvili otpornost na infekciju.

Cijeli članak pročitajte na blogu Dianovo: https://dianovo.hr/2020/03/11/keto-prehrana-spasava-miseve-od-smrtonosne-viroze-moze-li-ljude/

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 18:37