UBOJICA UMA

Istraživanje dokazalo: Pušenje uništava mozak više nego visoki tlak i prekomjerna tjelesna težina

Osijek, 050509.Ilustracija za Zakon o pusenju u ugostiteljskim objektima koji sutra stupa na snagu.Foto: Vlado Kos / Cropix
 Vlado Kos / CROPIX

Pušenje uništava mentalne sposobnosti time što oštećuje pamćenje, sposobnost učenja i razmišljanja, pokazalo je istraživanje koje su proveli znanstvenici s londonskog King's Collegea.

Istraživanje koje je obuhvatilo 8.800 osoba starijih od 50 godina pokazalo je da i visoki krvi tlak i prekomjerna tjelesna težina također utječu na mozak, no u manjoj mjeri od pušenja, prenosi BBC.

Znanstvenici poručuju kako treba biti jasno da stil života utječe ne samo na tijelo nego i na mentalne sposobnosti.

Britanski znanstvenici proučavali su vezu između vjerojatnosti srčanog ili moždanog udara i stanja mozga. Prikupljani su podaci o zdravlju i stilu života ispitanika te su testirane njihove sposobnosti učenjem novih riječi ili nabrajanjem što je moguće više životinja u minuti. Testiranje je ponovljeno nakon četiri te nakon osam godina. Rezultati, objavljeni u časopisu Age and Ageing, pokazali su da je sveukupni rizik srčanog i moždanog udara uvelike povezan sa slabljenjem mentalnih funkcija.

Utvrđeno je također da postoji trajna veza između pušenja i slabijih rezultata na testiranju mentalnih sposobnosti.





" Moramo upozoriti ljude da trebaju promijeniti stil života zbog rizika mentalnog propadanja", kaže britanski znanstvenik Alex Dregan koji je sudjelovao u istraživanju.

Simon Ridley iz britanskog centra za istraživanje Alzheimerove bolesti kaže kako ovo istraživanje potvrđuje zaključke ranijih istraživanja da su pušenje i visoki krvni tlak povezani s većim rizikom za mentalno propadanje i demenciju.

- Znamo da su pušenje, visok krvni tlak i visoka razina kolesterola, kao i indeks tjelesne mase loši za naše srce. Sada znamo da su loži i za naš mozak. Jedan od troje ljudi starijih od 65 godina patit će od demencije, no postoje stvari koje mogu učiniti kako bi smanjili rizik. Treba biti na umjerenoj dijeti, zadržati zdravu kilažu, vježbati redovito, kontrolirati krvni tlak i kolesterol i ne smijete puštiti. Ovo može značajno poboljšati situaciju - smatra Ridley.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 18:49