ZABRINJAVAJUĆE

Istraživanje otkrilo za čim stariji najčešće posežu u pandemiji zbog viška vremena i dosade

 Damjan Tadic/Cropix
Posebno iznenađuje to što su gotovo 20 tisuća od ukupnog broja hospitaliziranih činili oni najstariji - devedesetogodišnjaci

Osim bolničkih kreveta, maski i vizira, mladi s alkoholom u ruci ispred HNK ili pak na parkiralištima diljem gradova upečatljiva su scena prošle pandemijske godine. Da je veća konzumacija alkohola diljem svijeta povezana s 'vladavinom' koronavirusa, pokazuje prošlogodišnje istraživanje organizacije Global Drug.

Od 60 tisuća ispitanika iz 11 svjetskih zemalja, čak je njih 43 posto priznalo da u jeku koronavirusa češće posežu za alkoholom. To uglavnom čine jer uslijed restriktivnih mjera imaju više vremena (42 posto) i jer im je dosadno (41 posto).

No, koliko je traženje utjehe u čaši kobno, kazuju svježe objavljene brojke britanske Nacionalne zdravstvene službe - od travnja do prosinca prošle godine svakog je sata, zbog zdravstvenih problema povezanih s alkoholom, u Velikoj Britaniji hospitalizirano čak 100 ljudi. Tako je u 2020. godini zbog alkohola na bolničkom prijamu završilo čak 750 tisuća Britanaca, prenosi Daily Mail.

Tri četvrtine britanskih aktivnih slučajeva činili su stariji od pedeset, a najgore su po zdravlje prošli pacijenti u šezdesetim i sedamdesetim godinama života.

image
Duje Klaric/Cropix

Posebno iznenađuje to što su gotovo 20 tisuća od ukupnog broja hospitaliziranih činili oni najstariji - devedesetogodišnjaci. S druge strane, mlađa populacija koja često slovi kao ona koja prekomjerno pije, prošle se godine, čini se, ipak nije našla u zdravstvenim problemima.

Podacima su najviše zabrinuti britanski stručnjaci. Iskazuju zato nužnost pružanja adekvatne pomoći svima koji se u koronakrizi susreću s alkoholizmom.

- Što se tiče pružanja podrške ljudima koji prekomjerno konzumiraju alkohol, treba činiti puno više. Tako će se smanjiti šteta po zdravstveni sustav, ali i spasiti životi koji mogu biti spašeni - rekla je Elaine Hindal, voditeljica britanske dobrotvorne udruge Drinkaware, prenosi Daily Mail. (ih)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 16:03